Vad kostar det att värma uterummet?

6 min
Karin Ekh
5 aug, 2023

Har du ett uterum, eller funderar du på att bygga ett? I den här artikeln ger jag exempel på hur du kan räkna ut din uppvärmningskostnad för uterummet.

Ett uterum är en fantastisk tillgång för dig som vill förlänga sommarsäsongen. En extra yta för såväl avkoppling som sociala aktiviteter, från tidig vår till sen höst. En återkommande fråga som jag har fått från flera av er som läst vår tidigare artikel, fem sätt att hålla värmen i uterummet, är just hur mycket det kostar att värma uterummet. Det ska jag besvara i den här artikeln.

Vad påverkar kostnaden för uppvärmningen av uterummet?

Det finns många saker som påverkar vilken uppvärmningskostnad som du har i ditt uterum. Nedan har jag valt ut de fem främsta faktorerna som kommer vara avgörande för din kostnad.

Storlek på uterum

Ett större uterum kräver generellt mer energi för uppvärmning, vilket vanligtvis resulterar i högre kostnader.

Typ av uppvärmning

Uppvärmningskostnaden varierar också beroende på vilken typ av värmekälla som används, exempelvis vedspis, infravärme, golvvärme, värmefläkt eller elelement.

Temperatur

Vädret utomhus och önskad innetemperatur är också en avgörande faktor. Under varma dagar behöver inte uterummet värmas upp, utan det mest vanliga är att man använder uppvärmning under vår, höst eller sena sommarkvällar. Vill du ha det uppvärmt även vintertid så kräver det mer energi än en solig vårdag.

När man vill vistas och umgås i uterummet är en önskad temperatur ofta mellan 18–22 grader. En del vill bara säkerställa att temperaturen aldrig sjunker under en viss temperatur med hjälp av en frostvakt, vilket är en värmefläkt med termostater.

Isolering

Hur isolerat uterummet är påverkar också hur mycket energi som krävs för att värma upp rummet. Många uterum har väldigt lite isolering och då blir det väldigt energikrävande att hålla det uppvärmt året runt. Vet du att du vill använda uterummet som ett extrarum vintertid är det därför vara klokt att tilläggsisolera.

Räkneexempel – så mycket kostar det att värma uterummet

Elkostnaden kan variera mycket över året och påverkas av var du bor och vilket elavtal du har. Enligt SCB var den genomsnittliga totala elkostnaden (både elhandel och elnät) för en vanlig villa under 2022 i snitt cirka 248 öre/kWh.

Exempel 1 – Infravärmare

I det första räkneexemplet kan vi anta att vi har ett uterum på 15 kvm som vi vill värma upp med väggmonterad infravärmare. Fördelen med den här lösningen är att det är enkelt att värma vid behov, den verkar snabbt och du behöver bara ha igång den när du vill ha det varmt. Det finns många olika modeller på marknaden, men om vi vill ha en behaglig temperatur, så kan vi anta att vi behöver en infravärmare på 1500 W. Det innebär att den drar 1,5 kW varje timme.

Om vi räknar med ett elpris på 250 öre/kWh, för både elnät och elhandel, innebär det en uppvärmningskostnad på 3,75 kr/timmen för vår infravärme.

Anta att du har en grillkväll med vänner över och har på infravärmen mellan 17–23, då betalar du 11,4 kr den kvällen.

Exempel 2 – Golvvärme

Anta att vi har ett isolerat uterum på 8 kvm med el-golvvärme som vi vill använda året om. Fördelen med det här upplägget är att du får varma golv och kan utnyttja ditt uterum även vintertid. En nackdel är att det tar tid att värma upp uterummet, därför är det inte en bra lösning om du vill ha värme en kortare stund.

Vi har ett elpris på 250 öre/kWh för elnät och elhandel. El-golvvärmens elförbrukning varierar, men i detta exempel antar vi att vår el-golvvärme har en elförbrukning på 300 kWh per kvadratmeter och år.

[Elförbrukning per kvm] x [kvm] = 300 x 8 = 2 400 kWh.

Med ett bundet elpris på 250 öre/kWh så har vi en årlig uppvärmningskostnad på 6 000 kr. Värt att notera är att vi troligtvis kommer stänga av golvvärmen under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Då landar uppvärmningskostnaden i stället på cirka 4 500 kr/år.

Slutsatsen är att det finns många olika saker som påverkar kostnaden för att värma uterummet. Tanken med den här artikeln var att ge dig en inblick i de olika faktorerna för att kunna räkna på just ditt uterum, undvika oväntade utgifter samtidigt som du njuter fullt ut av ditt extra rum. Jag hoppas att ni får många fina kvällar.

Så håller du värmen med mindre energi

Våra bostäder står för nästan en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning. Vad kan vi göra för att minska vår energiförbrukning hemma och spara både pengar och vår planet på samma gång? Här tar vi en titt på vad energieffektivisering är och hur vi kan minska energin som går åt för att hålla våra bostäder varma.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen