<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Hur mycket ström drar en elektrisk apparat?

4 min
Henrik Dalman
14 dec, 2019

En 60W-lampa i hallen drar 60 Watt. Klart som korvspad. Men hur mycket drar tv:n? De flesta har nog egentligen ingen aning om hur mycket ström de olika apparaterna i hemmet faktiskt drar. Så hur gör man egentligen för att ta reda på hur mycket spisen eller hårtorken drar och vad det kostar?

De flesta apparater är märkta med sin effekt. Hittar du ingen märkning på själva apparaten kan du hitta den i den tekniska specifikationen som finns i manualen. Om du tittar noga på hårtorken så står det kanske 1500W eller något liknande. Detta låter ju väldigt mycket jämfört med en 60W-lampa, men för att veta hur apparaten påverkar elräkningen kan man inte bara titta på själva effekten utan man måste också titta på hur mycket den används.

Effekt eller energikostnad?

Energin som apparaten förbrukar – och som du betalar för på elräkningen – är effekten gånger tiden. Om du använder hårtorken en halvtimma blir energin 1500(W) x 0,5(h) = 750Wh. Men eftersom vi brukar ange energin i kilowattimmar, får vi dela med 1000. Hårtorken förbrukar alltså 0,75 kWh under den där halvtimman.

Energin = effekten X tiden

Priset du får betala för att torka håret en halvtimma är beroende av ditt avtalade elpris. Om ditt elpris är till exempel 90 öre/kWh, blir kostnaden 0,75 kWh x 0,9 kr = 0,675 kr, alltså 67,5 öre.

Energikostnaden = energin X elpriset

I praktiken kanske man bara använder hårtorken några minuter i veckan medan lampan i hallen kanske lyser flera timmar dagligen. Resultatet blir att 60W-lampan förbrukar mer energi än en 1500W hårtork.

Det är bra att veta hur mycket ström olika apparater drar, men det är lika viktigt att ta hänsyn till hur mycket de används.

Strömsnål energieffektivitet

Lampan drar mindre ström än hårtorken när de används. Betyder det att lampan är mer energieffektiv? Nej. En apparats energieffektivitet är ett mått på hur mycket energi den förbrukar för att fylla sin funktion – och denna ska jämföras med motsvarande apparaters. En modern tvättmaskin drar avsevärt mindre ström än en gammal. Den är alltså mer energieffektiv, eller energisnål som man säger i dagligt tal.

För att minska din elförbrukning och belastning på miljön bör du välja att använda energieffektiva apparater. Men hur vet man då om en viss apparat är mer energieffektiv än en annan?

Energimärkning

energimärkning

Ett sätt att underlätta för konsumenten att välja rätt produkt är energimärkningen. Till exempel vitvaror ska vara energimärkta, och det är Energimyndigheten som ansvarar för att märkningen efterföljs av de olika tillverkarna.

Enligt det här systemet klassificeras produkterna på en skala från D till A+++, där A+++ är den mest energieffektiva. Genom att alltid välja apparater som är märkta A+++ minskar du onödig energiförbrukning.

Dessutom finns en angivelse av hur mycket energi apparaten gör av med under ett år av standardanvändning (kWh/annum). Vad som menas med standardanvändning varierar lite från apparat till apparat, men det är tänkt att fungera lite som ett jämförelsepris i mataffären.  

För att lära dig mer om vad du kan göra för att minska din energiförbrukning, kan du ladda ner vår guide Så minskar du energislöseriet i hemmet.

Sluta slösa energi

För att lära dig mer om vad du kan göra för att minska din energiförbrukning, kan du ladda ner vår guide 'Så minskar du energislöseriet i hemmet'.

Så minskar du energislöseriet i hemmet

Prenumerera på bloggen