<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView%20&amp;noscript=1">

Jämföra elavtal: hur gör jag?

5 min
Fredrik Håkansson
7 nov, 2020

Jag får ofta frågor om vad man ska tänka på när man jämför elavtal. I den här artikel delar jag med mig av mina tips på vilka delar du kan titta närmare på. I slutet av artikeln kan du ladda ner en guide med mer tips på vad du ska tänka på när du väljer elleverantör.

Det finns många elleverantörer på den svenska marknaden. Därför förvånar det mig inte hur många frågor jag får om hur man kan jämför olika elavtal. Personligen tycker jag att det är viktigt att du jämför elavtal innan du tecknar ett, för att hitta det bästa för dig. Ditt val påverkar nämligen både din privatekonomi och miljön.

Men jag vet också att det är många som tycker att det är krångligt att jämföra avtal. Därför har jag sammanfattat mina tips på hur du på ett förhållandevis snabbt sätt kan jämföra olika elavtal. Hur många elavtal och vilka av punkterna du väljer att jämföra mellan är sedan upp till dig.

Så kan du jämföra elavtal:

Här är mina tips på vilka delar du kan titta närmare på när du ska jämföra elavtal.

Priser

När du jämför priser är det viktigt att du räknar med samtliga kostnader. Ett vanligt misstag kan vara att man i ett tidigt stadie jämför olika priser med en så kallad välkomstrabatt. Personligen är jag generellt skeptisk till välkomstrabatter, eftersom det inte speglar den totala prisbilden över en längre period. Då är det lätt att man tillslut jämföra äpplen och päron.

För att säkerställa att du jämför det totala priset, bör du inkludera följande delar:

Eventuella tilläggskostnader

Exempel på en tilläggskostnad kan t.ex. vara försäkring. 

Lösenavgifter eller brytavgift

Lösenavgiften är det du kan bli skyldig att betala om du bryter ett tidsbundet avtal i förtid. Du kan läsa mer om brytavgift och lösenavgift här

Titta på jämförelsepriset

Som konsument kan det därför vara bra att titta på jämförpriser. Det är ett pris som grundar sig på den totala kostnaden av elavtalet.

Uppsägningstiden

Du kan oftast välja mellan ett rörligt och fast elpris. Om du vill ha ett rörligt pris så bestäms priset utifrån vilket elpris företaget köper in elen för. När du väljer fast pris så vet du vad du ska betala varje månad. Därför går det inte att jämföra rörliga elpriser på samma sätt som fasta elpriser. Med ett rörligt elpris kan det elavtal som är billigast denna månaden vara dyrare nästa månad. Då blir det istället mer aktuellt att jämföra uppsägningstiden. Genom att välja ett elavtal med kort uppsägningstid får du en bättre flexibilitet och kan snabbare byta elavtal om det sker plötsliga uppgångar i månadspriset.

Recensioner

Ett annat sätt att jämföra elavtal kan vara att titta på vilka recensioner företaget har fått. För att snabbt få ett intryck kan du till exempel använda Google som hjälp. Genom att söka på företagsnamnet kan du få upp en informationsruta till höger i sökresultat. I den rutan kan det finnas recensioner från andra konsumenter. Genom att bläddra igenom såväl positiva som negativa recensioner får du framförallt en bild av hur företaget svarar på klagomål och andra ärenden.

Miljöpåverkan

Allt fler konsumenter väljer att jämföra vilka energikällor som elen kommer från. Vill du göra ett aktivt val för miljön så bör du välja el från förnybara energikällor som vatten-, sol-, bio- och vindkraft.

Jag hoppas att mina tips underlättar för dig som ska jämföra olika elavtal. Vill du veta mer om vad du ska tänka på när du väljer elleverantör? Då rekommenderar jag dig att ladda ner guiden nedan. I den redogör jag och mina kollegor mer för vad du kan tänka på ur ett privatekonomiskt och miljöperspektiv.

Så väljer du elleverantör

Att välja en elleverantör är enkelt. Att välja rätt elleverantör är svårare. Här får du hjälp att reda ut begreppen så att du kan välja den elleverantör som är bäst för just dig och dina behov.

Ladda ner guiden

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen