<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

När köket är en spännande lekplats

3 min
Maria Hast
6 jun, 2020

Köket är oftast den hemtrevligaste platsen i ett hem – och ett av de rum vi använder allra mest. Men det är också en av de vanligaste olycksplatserna för barn i hemmet. Det är klart att barnen vill vara där föräldrarna är. Och naturligtvis ska de få vara det. Men lämna dem inte själva i köket!

Det är kanske inte förrän den dag vi själva har små barn som vi inser att ett kök faktiskt kan vara något av ett minfält med en nyfiken liten filur som nyligen lärt sig gå där hemma. Självklart beror det på hur klättringsbenäget och nyfiket ditt barn är, men i stort sett var vi tittar i köket finns det något spännande för snabba barnahänder att utforska, saker som också kan vara en fara om det vill sig illa.

Barnsäkerhet och spisen

Det kanske allra mest intressanta i köket är så klart spisen, som lockar inte bara med dofter, utan också med knappar och vred, och en spännande lucka som man kan se in igenom. Här finns en hel uppsjö av risker för små barn som kan klämma sig, bränna sig riktigt illa eller starta en brand om den riktiga oturen skulle vara framme.

Eftersom spisen är en så stor riskfaktor gör du klokt i att investera i ett hällskydd som hindrar barnen från att komma åt varma plattor och kokande mat på spisen. Om du dessutom sätter en öppningsspärr på ugnsluckan, så har du byggt bort några av de största riskerna.

Skåp och lådor

På tal om säkerhetsspärrar, så kan det vara en bra idé att sätta spärrar på skåp och lådor, eftersom många av dem innehåller vassa verktyg. Saxar, osthyvlar, rivjärn och knivar kan bli riktigt farliga om de hamnar i fel händer. 

Brödrosten är också spännande att stoppa ner saker i och den går också ofta att starta med en enkel knapptryckning. Dra alltid ur kontakten när du är färdig med brödrosten! Och ta för vana att alltid kika i den innan användning då det kan ha stoppats i något när man som vuxen haft ögonen på annat håll.

Och en sak till: plocka undan finduken och stoppa undan alla sladdar till köksmaskinerna, så att det inte finns något spännande att rycka tag i som sticker ut eller hänger ned från bord och bänkar. 

El och små barn

Läs mer om vad du ska tänka på när det gäller el om du har små barn hemma.

Ladda ner guiden!

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen