Hoppa till huvudinnehåll
90 sekunders väntetid Genomsnitt under 2024
Kundnöjdhet 9,6 Äntligen en riktig kundservice
Fossilfritt, förnybart eller solel Du väljer, du byter när du vill
7% billigare el Än marknadsmedelpriset
Full koll med Watter Vår app med 4.4 i betyg på App Store

Elsäkerhet på semestern - hotell, camping och i sommarstugan

8 min
Niklas Johansson
5 jul, 2025

Semester är tid för avkoppling, men finns det risk för elolyckor kan den snabbt förvandlas till en otrevlig situation. I Sverige har vi hög elsäkerhet, men när du reser utomlands, campar eller vistas i äldre sommarstugor kan du utsättas för elrisker. I den här artikeln delar jag med mig av tips att tänka på för en elsäker semester.

Elsäkerhet och standarder i Sverige

Det är flera faktorer som avgör hur säker en elanläggning är. För att förstå riskerna är det bra att känna till hur el fungerar och vilka skydd som är viktiga. Här listar jag tre aspekter att tänka på för en elsäker semester.

Jordfelsbrytare

En av de viktigaste säkerhetsfunktionerna i ett elsystem är jordfelsbrytaren. Den säkerställer att strömmen bryts direkt om något går fel, exempelvis om en person får ström genom kroppen.

Sedan den första januari 2000 är det lagkrav på att jordfelsbrytare måste finnas i nyproducerade bostäder, skolor och dagis i Sverige (2004 ändrades kravet dock till att enbart omfatta uttag upp till 16A märkström). Här kan du läsa mer om jordfelsbrytare.

Eluttagsstandarder

Generellt sätt håller svenska eluttag en hög säkerhetsnivå. Enligt regelverken ska hus som är byggda efter 1976 ha inbyggda petskydd i uttagen eller så ska de placeras på ett avstånd där barn inte kan peta i uttagen. I hus som är byggda senare än 1994 ska alla uttag vara jordade. Utomlands kan dessa standarder variera och äldre uttag kan vara direkt farliga, speciellt om de är lösa eller trasiga.

Märkning av elprodukter

När du köper och använder elprodukter är det viktigt att de uppfyller säkerhetsstandarder. Produkter som säljs inom EU måste alltid vara CE-märkta, vilket är ett intyg för att de uppfyller de europeiska säkerhetskraven.

Elsäkerhet på utlandssemestern

Många svenskar är trygga med sitt elsystem i vardagen och många kanske tar jordfelsbrytare, jordade uttag och petskydd för givet, men utomlands kan standarden variera. Därför är det viktigt att vara extra vaksam på dessa eventuella brister.

Semesterboenden

En del länder har föråldrade elsystem. Om du hyr en semesterbostad i utlandet är det bra att kontrollera att det finns en jordfelsbrytare och att uttagen är gott skick.

jordfelsbrytare

Bild: Exempel på hur en elcentral och jordfelsbrytare kan se ut, i elcentralens förteckning kan du läsa vart den sitter.  

Reser du med små barn? En del barn tenderar att vara nyfikna på att peta i eluttagen, därför är det extra viktigt att kontrollera att det finns petskydd. Ett tips är att ta med lösa petskydd eller kontaktskydd att sätta i uttagen. Tänk på att våra svenska petskydd bara fungerar om din destination har samma sorts eluttag.

Adapter och eluttag

Olika länder har olika eluttag och därför behövs ibland en adapter. Använd alltid en CE-märkt adapter och undvik att köpa adaptrar från okända tillverkare. Adaptrar med låg kvalitet kan bli varma och i värsta fall börja brinna. Tänk också på att vissa adaptrar inte har någon jordning, vilket ökar risken för olyckor om din enhet kräver jord.

När jag reser undviker jag att ladda min telefon eller dator nära sängen under natten för att förhindra risken för en brand. Jag använder alltid godkända laddare och har jag glömt något hemma köper jag nya elprodukter i pålitliga butiker och inte på marknader.

Elsäkerhet vid camping

När det kommer till camping finns en hel del säkerhetsaspekter att ta i beaktning, eftersom elanvändningen oftast sker utomhus eller i små utrymmen.

Som gäst på en campingplats ansvarar du för att din husvagn, anslutningskablar och annan ansluten elutrustning är bra i skick och säkra att använda. Om du har en äldre husvagn och är osäker på skicket tycker jag att du anlita en fackman för att se över elsystemet.

Samtidigt ansvarar innehavaren av campingplatsen för att alla fasta elinstallationer och den elutrustning som erbjuds till gästerna är säkra, som till exempel tvättmaskinerna. Enligt elsäkerhetsverkets rekommendationer bör alla nätanslutningar på campingplatser ha en jordfelsbrytare, även de som är byggda innan 1994.

Husvagnar och husbilar är oftast utsatta för varierande väder och det finns risk för fukt. Därför är det viktigt att alla elanslutningar är täta och skyddade.

Elsäkerhet i sommarstugan

Många sommarstugor är byggda som enklare boenden under kortare perioder. Om huset är byggt innan 1976 kanske det saknas både jordfelsbrytare och petskydd.

Om du inte redan har gjort det så skulle jag rekommendera dig att se över elanläggningen och skriva ner om du ser något uppenbart som behöver åtgärdas. Gnagangrepp från möss eller råttor på kablar utgör risk för brand och dessa är inte alltid uppenbara att identifiera, exempelvis ledningarna i väggarna. Om du misstänker att du har gnagare i väggarna och att en ledning kan vara påverkad bör du prata med en fackman för eventuella åtgärder.

Se också över proppskåpet så att säkringarna är fastskruvade. Har du en jordfelsbrytare bör du kontrollera den med testknappen.

En del fritidshus har äldre elapparater, till exempel kyl och frys. I dessa äldre varianter kan det uppstå gnistor om kompressorn har startproblem, därför är det extra viktigt att regelbundet dammsuga bakom kyl och frys för att förhindra att damm antänds, vilket kan leda till brand.

Om ditt sommarhus är beläget i skogen och löper högre risk för att träffas av blixten kan det även vara bra att fundera på ett överspänningsskydd i elcentralen för att skydda elanläggningen och dina anslutna apparater från sommarens åskoväder.

Jag önskar dig en trygg och elsäker semester

Oavsett om du ska resa utomlands, campa i naturen eller njuta i en äldre sommarstuga, kom ihåg elsäkerheten. Små åtgärder, som att kontrollera eluttag, välja rätt adapter och se till att inga apparater överbelastas kan vara avgörande för att förhindra olyckor.

Genom att vara medveten och uppmärksam kan du och familjen njuta av semestern utan onödiga risker.

Med det sagt önskar jag dig en trygg och avkopplande semester.

Barn och elsäkerhet

Som förälder till en livlig liten krabat som vill testa allt, dyker det upp helt nya funderingar och risker i hemmet som vi kanske inte funderat så mycket på tidigare. Vad ska man tänka på när det gäller elektricitet, vad finns det för risker med barn där hemma? Läs våra tips i den här guiden. 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen