Proppskåp och automatsäkringar - elsäkerhet hemma

5 min
Klas Dahte
6 jul, 2019

När strömmen bryts hemma är det oftast inget fel på elnätet, det är bara en propp som gått. Det är rätt enkelt att byta proppar, men om du har automatsäkringar är det ännu enklare.

Proppar, eller säkringar som det egentligen heter, finns för att skydda elnätet hemma hos dig mot överbelastning. Överbelastningar kan orsakas av fel i någon av dina apparater, eller om det är för många och för krävande apparater inkopplade samtidigt. Om inte säkringen fanns där eller av någon anledning inte skulle lösa ut kan en överbelastning innebära överhettning eller till och med brand.

Proppskåp och ampere

I ett vanligt proppskåp sitter porslinssäkringar som tål olika mycket ström innan de löser ut och stänger av strömtillförseln. Man mäter hur stark ström är i ampere, förkortat A. Vanliga storlekar på proppar för hemmabruk är 6A, 10A och 16A. I större hus och flerfamiljsbostäder finns elcentraler med proppar om till exempel 20A, 32A och 50A.

Olika delar av ett hem har utrustning som kräver olika mycket ström. Köket är oftast det mest krävande, där olika apparater – ugn, spis, vattenkokare, diskmaskin, dammsugare och (äldre modeller av) kyl/frys – behöver mycket ström. Oftast sitter därför minst en 16A-säkring kopplat till köket. 

En apparats effektuttag mäts i watt, nätets spänning mäts i volt och tillsammans med ampere förhåller de sig så här:

Watt (W) = volt (V) x ampere (A)

En varmluftsugn, som använder 2000-3000 W, behöver alltså minst en säkring på 10A för att få tillräckligt med ström (230 V x 10A = 2300 W). Om en varmluftsugn används på full effekt samtidigt, och på samma säkring, som en vattenkokare eller dammsugare (båda använder normalt 1200-2000 W) närmar sig uttaget av ström alltså gränsen för vad säkringen på 16A tolererar.

När en porslinssäkring har gått syns det på att den lilla silvriga eller färgade metallbrickan har fallit ner. Byt alltid till en propp med samma ampere som den tidigare. Är du osäker kan du ta med proppen till affären och jämföra där. Färgmärkningarna betyder annars:

Ampere Färg på plupp Watt (maximal effekt)
6 Ampere Grön 1320 Watt
10 Ampere Röd 2200 Watt
16 Ampere Grå/silver 3520 Watt
20 Ampere Blå 4400 Watt

Automatsäkringar

Automatsäkringar ser helt annorlunda ut än ett traditionellt proppskåp. Det finns inga proppar att skruva ut, istället finns en rad med små vippknappar. Om strömmen brutits har vippknappen fallit ner, och du kan du enkelt återställa den genom att trycka upp den igen. Du behöver inte byta ut eller ersätta någon del, vilket du alltså behöver göra med traditionella porslinssäkringar. Automatsäkringar fungerar magnetiskt och reagerar generellt snabbare än porslinssäkringar.

Oavsett om du har traditionella proppar eller automatsäkringar behöver du åtgärda det som gjorde att strömmen gick innan du byter propp eller trycker upp automatsäkringen. Att en säkring går kan vara ett tecken på att en elapparat är farlig, och i värsta fall strömförande. Stäng av den elpryl du senast satte på, undvik att använda två krävande apparater i samma rum samtidigt, eller dra ut kontakten på apparater som du tror är trasiga, annars kommer strömmen att brytas omedelbart igen. 

Ibland händer det att strömmen bryts på grund av fel på elnätet, och då kan det vara skönt att vara väl förberedd. Ladda ner vår guide och läs mer. 

Så här ska du göra om strömmen går

I guiden berättar vi mer om vad du ska tänka på när strömmen gått, hur du gör en felsökning och eventuella ersättningar du kan få efter ett längre avbrott.

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen