<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Så enkelt väljer du det bästa elavtalet

3 min
Maria Åberg
14 sep, 2019

Många orkar inte sätta sig in i alla detaljer när man ska välja elleverantör. I stället väljer man en enkel väg. Man frågar någon man litar på i sin bekantskapskrets hur man ska välja, eller också går man in på någon nättjänst och klickar sig fram till något som verkar bra. Felet med båda dessa metoder är att ingen av dem ger dig det bästa elavtalet.

Bra, bättre, bäst?

Det är med elleverantörer som med alla andra leverantörer av saker man behöver köpa: Det är de egna preferenserna som avgör om leverantören och elavtalet är bra eller inte. För att ett elavtal ska vara det bästa för just dig, måste det också motsvara de olika saker som är viktiga för dig – dessutom i prioritetsordning.

Den som inte bryr sig om saker som miljö, pålitlighet eller leverantörers affärsmoral, utan bara vill ha det absolut lägsta priset har ett enkelt val. Men den som väger samman olika saker för att hitta det bästa får det svårare. Det är ju faktiskt så att det som är bäst för svägerskan inte behöver vara bäst för dig.  Du kanske har helt andra prioriteringar om du väl tänker efter.

Hur mycket orkar man jämföra?

När du väl funderat på vad som är viktigt när du väljer elleverantör, kommer du kanske fram till att pris, miljö och kundtrygghet är viktigast. Ska du nu jämföra varenda leverantör utifrån dessa tre egenskaper, måste du lägga massor av tid och engagemang på att undersöka allt detta – och sedan väga olika saker mot varandra. Är fossilfri el värd tre öre mer per kWh för mig? Vad är det värt att leverantören har funnits och skött sig i decennier?

Att själv jämföra alla leverantörer ur olika perspektiv och på så sätt hitta det absolut bästa elavtalet, kan det bli en ganska jobbig historia. Det är kanske inte att undra på, att de flesta struntar i det och väljer något som ”verkar bra”.

Ett enkelt sätt att göra ett bättre val

För dig som verkligen bryr dig om miljön och vill ha ett bra pris från en schysst leverantör, finns det ett enkelt sätt att göra ett bra val – utan att behöva lägga hela helgen på att jämföra olika elavtal:

  1. Välj ett avtal med konkurrenskraftigt pris.
  2. Välj ett avtal med helt fossilfri el.
  3. Välj ett avtal där all el dessutom kommer från förnybara källor.
  4. Välj ett avtal med en leverantör som har en trygg historia och som har rätt fokus inför framtiden.

Om du bara bockar av dessa fyra kriterier kan du vara säker på att du gör ett bättre val än om du bara hade valt en leverantör i mängden. Och handen på hjärtat, att kunna vara säker på detta utan att behöva anstränga dig kanske är det absolut bästa valet för dig?

PDF icon

Att tänka på när man väljer elleverantör

Vill du ha fler tips på vad som är bra att tänka på när du väljer elleverantör? Ladda ner vår guide där vi berättar mer.

Ladda ner guiden

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen