Spänningsprovare - bra att ha vid strömavbrott

3 min
Klas Dahte
9 maj, 2020

Om en lampa eller brödrost plötsligt slutar fungera så tror man naturligtvis genast att den gått sönder. Men det skulle ju faktiskt kunna vara något annat fel. En spänningsprovare är ett billigt och smart litet verktyg som hjälper dig att se om det finns spänning i ledningarna när du letar efter felet.

Gick strömmen, eller är det något annat fel?

Det första man bör göra är att gå till elcentralen för att se om någon propp har gått eller en automatsäkring slagit ifrån. Om det är så bör flera vägguttag (och kanske även taklampor) vara strömlösa. Det kan vara lite klurigt att lokalisera vilka som tillhör gruppen vars propp har gått. Men det finns ett hjälpmedel som man kan använda för att kontrollera om det finns el i en kabel: En så kallad spänningsprovare, eller spänningdetektor är bara lite större än en penna och en enkel variant för hemmabruk kostar runt 100-lappen.

Du "ser" strömmen - om det finns någon

Om du håller spänningsprovaren nära en ledning eller vägguttag kommer den att lysa eller ge ljud ifrån sig om ledningen är spänningssatt. Man kan dock aldrig vara säker på att något inte är strömförande bara för att pennan inte indikerar spänning. Risken finns ju faktiskt att själva mätaren inte fungerar, så man bör alltid testa den först mot något som man vet är strömförande. Om den lyser då vet du att mätaren fungerar.

Säkerheten först – chansa inte!

Spänningsprovaren kan vara ett hjälpmedel för att lokalisera ett fel, men därmed inte sagt att du själv kan – eller får – åtgärda det. Självklart kan man byta en trasig lampa själv, men många reparationer måste utföras av en behörig elektriker. Är du det minsta lilla osäker på vad man får göra själv när det gäller elektricitet är det bättre att du vänder dig till en fackman istället för att försöka fixa felet själv.

Hur gör man om strömmen går?

Läs våra tips här.

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen