Se upp med elapparaterna därhemma

4 min
Maria Hast
22 feb, 2020

En vanlig elapparat kan faktiskt vara hemmets värsta fiende. Om det uppstår något fel i den, eller om den hanteras felaktigt,  finns det risk både för brand och allvarliga personskador.

Det finns många föremål i våra hem som kan medföra brandrisk. Vi använder våra hushållsmaskiner varje dag och tänker sällan på hur farliga de kan vara. 

Bränder i våra bostäder uppstår oftast i köket eller på grund av tekniskt fel eller elfel. Enligt en undersökning som Folksam gjort 2014, på bostadsbränder där räddningstjänsten gjort en insats, startar över en tredjedel av bostadsbränderna i köket. Den allra vanligaste orsaken till brand var spisen och den näst vanligaste orsaken var tekniskt fel eller elfel. 

Trasiga elapparater och sladdar

Så vad kan vi göra för att undvika olyckor på grund av elfel hemma? I mångt och mycket handlar det om att vara uppmärksam och hantera produkterna med försiktighet.

Dra alltid ut kontakten när apparaterna inte används. Det gäller allt från brödrost och vattenkokare till kaffemaskin och mobilladdare. Tänk också på att när du drar ur kontakten ur vägguttaget ska du alltid hålla i själva kontakten och inte i sladden. På det viset minskar du risken för att sladden går sönder och du av misstag kommer i kontakt med de strömförande ledningarna innanför isoleringen.

Ta också för vana att inspektera sladdarna till dina elprodukter då och då, och se efter så att de inte har några skador. Trasiga sladdar kan orsaka kortslutning, som i sin tur kan orsaka en brand. 

Har du en apparat med trasigt hölje som behöver lagas, kan du höra av dig till tillverkaren för att hitta någon att lämna in apparaten till för reparation. 

Är du säker på att din elinstallation är OK?

Vi tänker inte så ofta på det, men det kan så klart uppstå fel i våra elprodukter om det vill sig illa, och risken för en olycka ska inträffa är större om du har en gammal elinstallation – som kanske inte ens är gjord av en auktoriserad installatör ...! Om du är osäker på din installation kan du låta en behörig elektriker gå igenom den för att identifiera och åtgärda eventuella brister. Då kan du sova lugnt – även om tvättmaskinen är på under natten.

Om du trots allt måste använda din utrustning där du befarar att det är en osäker installation, använd endast utrustningen när du är hemma och har uppsikt!

Håll rent kring apparaterna

Om du rengör köksfläkt och filter från fett minst en gång i halvåret, fungerar fläkten bättre och du slipper brandfaran som ett filter fullt med fett utgör. Om olyckan skulle vara framme och en kastrull glöms på spisen kan kastrullen snabbt bli överhettad. Värmen gör att fettet i fläkten smälter och droppar ner i kastrullen där det kan börja brinna.

Håll också rent bakom spis, vitvaror, tv och tvättmaskin, så att det inte ligger damm där som kan antändas om en gnista skulle uppstå.  

God ventilation kring tekniska prylar

Datorer, ljudanläggningar och digitalboxar blir varma när de är igång och behöver därför ha god ventilation. Bygg inte in dem i bokhyllan eller täck över med dukar! Av samma anledning bör du inte heller använda datorn i sängen. Om du somnar ifrån den och den blir överhettad kan det gå riktigt illa.

Kontrollera dina brandvarnare

Om olyckan trots allt skulle vara framme och det skulle börja brinna; se till att det finns minst en, helst flera, brandvarnare på varje våning hemma – och kontrollera med jämna mellanrum att de verkligen fungerar. 

 

El hemma

Ladda ner vår guide om elektricitet och barnfamiljens risker i hemmet.

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen