<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Solceller: Ska jag köpa nu eller vänta?

5 min
Anders Averdal
28 aug, 2021

Teknikutvecklingen av solceller har gått relativt snabbt och därför är det inte konstigt om du funderar på om du ska köpa nu eller avvakta. I den här artikeln förklarar jag varför jag tycker att det är bättre att installera solceller nu än att vänta. I slutet kan du ladda ner en guide om hur du blir din egen solelproducent.

För ungefär sjuttio år sedan användes solceller främst för att försörja satelliter i rymden. Idag finns det över 66 000 solcellanläggningar i Sverige enligt Energimyndigheten och hela 22 000 av dessa anslöts under 2020. Det råder ingen tvekan om att utvecklingen av solceller går snabbt.

Vi konsumenter har fått för vana att byta ut teknikprylar som datorer och mobiler i takt med att teknikutvecklingen fortskrider. En telefon som lanserades för fem år sedan kanske inte har tillräckligt med kapacitet för de appar som du har behov av idag.

Personligen kan jag ibland skjuta upp ett större elektronikköp för att invänta nästa generation eller uppdatering. Är det värt att vänta några år tills dess att tekniken utvecklats ännu mer när det gäller solceller? Om jag väntar lite till kanske jag kan köpa en likvärdig anläggning till ett betydligt lägre pris?

Varför ska jag köpa solceller nu?

Precis som datorer och telefoner blir bättre och bättre så lär solceller fortsätta att utvecklas och priset att sjunka de kommande åren.

Men när det kommer till solceller så tycker jag det finns främst tre anledningar till att inte vänta för länge. För det första sker utvecklingen just nu gradvis, vi ser inga stora teknikkliv i närtid. För det andra får du avkastning på investeringen direkt. För det tredje så finns det ett behov att minska vårt klimatavtryck så fort som möjligt.

Inget stort kliv i närtid

Solceller tillgängliga på en bred marknad producerar idag fler Watt per kvadratmeter än för bara några år sedan. Men den stora utvecklingen sker just nu främst på produktions och installationssidan där effektivare produktionsmetoder, enklare installationssystem och ökad konkurrens driver priserna nedåt. Det finns därför inga tecken på större ”steg” i utvecklingen de närmsta åren utan snarare en kontinuerlig förbättring och ökad konkurrenskraft.

Så även om solcellerna kommer fortsätta att bli lite bättre och lite billigare, så lär det inte komma ett stort teknikskifte i närtid som är värt att invänta.

Avkastning redan första året

Om du köper en ny telefon så gör du det inte för att få avkastning. Men att spara pengar och få avkastning på investeringen är en vanlig anledning till att man väljer att installera solceller. Investeringskalkylen bygger på att solcellsanläggningen betalar sig genom att elräkningarna minskar.

Avkastningen på en solcellsinvestering brukar ligga på cirka 10 procent och du får avkastning direkt första året. Så ju längre tid du väntar med investeringen, desto längre tid får du också vänta med att ta del av avkastningen.

Minska klimatavtrycket

Vi är allt fler som letar efter lösningar på hur vi kan minska vårt klimatavtryck. Klimatförändringarna kräver att vi förändrar våra beteenden redan idag. Att installera solceller är en hållbar åtgärd som du som privatperson kan göra för att minska din klimatpåverkan.

Som solelsproducent kan du dessutom sälja din överskottsproduktion till marknaden så att fler använder förnybar energi istället för el från fossila energikällor.

Så kan du skaffa egna solceller

Är du intresserad av att bli din egen solelsproducent? Då rekommenderar jag dig att ladda ner denna guide. Här förklarar vi saker du bör veta och hur du kan resonera om du funderar på att installera solceller. Vill du veta mer om vårat solcellserbjudande? Boka ett digitalt möte med mig här:

Boka möte om solceller

Guide: Så blir du solelproducent

Är du intresserad av att skaffa solceller? Ladda ner vår guide!

Ladda ner guiden

Prenumerera på bloggen