<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Varför är elpriset så högt?

5 min
Henrik Lyngåker
20 nov, 2021

Antagligen har du hört elpriset debatteras i media. Kanske har du också reagerat över en ovanligt hög elräkning för oktober. Har du rörligt elavtal så styrs ditt elpris av läget på elmarknaden. I den här artikeln ska jag kortfattat förklara varför elpriserna är så höga sommaren, hösten och vintern 2021.

Har du ett fast elavtal så påverkas inte din elräkning av de höga priserna utan då betalar du ditt avtalade elpris som vanligt. Har du däremot ett rörligt elavtal så påverkas ditt elpris, oavsett vilket elbolag du har, av läget på elmarknaden.

Vill du veta mer om hur de höga elpriserna påverkar dig så har Karin skrivit en artikel med olika exempel här.

Det rörliga priset sätts på elmarknaden

Spotpriset sätts dag för dag och timme för timme på den nordiska elbörsen Nord Pool. Detta styr sedan vilket rörligt elpris som ditt elbolag kan ta ut av dig.

Elpriset styrs av utbud och efterfrågan. Eftersom Sveriges elnät sitter ihop med resten av Norden och Europa, och el säljs och köps över landsgränser, så påverkas elpriset inte bara av vad som händer i Sverige utan även av läget i Europa.

Det är inte ovanligt att det rörliga elpriset går upp och ner över året. Med ett rörligt elavtal så kommer du att stöta på pristoppar, men också stunder när elpriset är riktigt lågt. I början av året såg vi till exempel en period med riktigt låga priser, till och med negativa elpriser. men i sommar och fortsatt nu under höst och vinter har priserna däremot varit rekordhöga.

Ditt elområde påverkar ditt elpris

Sverige är uppdelat i fyra elområden och vilket elpris du betalar styrs av var du bor. 

Något som stuckit ut i år är att elpriserna i de olika elområdena skilt sig alltmer åt. Den främsta anledningen är att det varit problem att föra över el från norra till södra Sverige. Därför har elpriserna i elområde 4 varit mer lika Europas elpriser än priserna i Sveriges elområde 1 och 2.

fyra-elomraden-med-text

Därför är elpriserna höga nu

Men varför har vi sett så höga elpriser sedan i somras? Det finns inte en anledning till detta, utan det är flera olika saker som samspelat. Här är de främsta anledningarna:

  • Väldigt lite regn i somras gör att vattenmagasinen hos vattenkraftverken är låga. Även om det regnat en del i höst så räcker det inte, och vintern väntas också bli torr.
  • Flera kärnkraftsreaktorer har varit nedstängda längre än planerat för reparationer med mera, både i Sverige och utomlands.
  • Det har varit problem med att föra över el från norra till södra Sverige.
  • Rekordhöga priser för gas, kol och utsläppsrätter i Europa. Även om du har ett avtal med förnybar energi så påverkar detta dig då det pressar detta upp priserna på el överlag.
  • Det har inte varit tillräckligt med vind för att väga upp ovan nämnda utmaningar.

Höga priser i somras följer med in i höst och vinter

I september nådde elpriserna rekordhöga nivåer. Under hösten priserna varit fortsatt höga, även om de inte slår sensommarens prisrekord.

Trots det är det först nu som många känner av de höga elpriserna. Anledningen är att vi förbrukar mycket mer el höst och vinter än under sommaren. Framför allt om man bor i en eluppvärmd villa.

Det är inte ovanligt att elpriserna är höga vintertid då efterfrågan på el är stor. Av den, och ovan nämnda anledningar, så ser det därför ut som att de höga elpriserna kommer att stanna kvar hos oss även under vintern. Det finns en möjlighet till bättre priser om det liksom förra vintern blir väldigt blåsigt, så att vindkraftverken kan producera el för fullt. Vi får helt enkelt hålla tummarna för en blöt och blåsig vinter.

Följ våra marknadskommentarer

Vill du hänga med i utvecklingen på elmarknaden? Läs våra marknadskommentarer. En gång i månaden gör jag en spaning, prenumerera för att få dem direkt till din mail.

Läs mer och prenumerera

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen