Marknadskommentar april 2024

3 min
Calle Eriksson
3 apr, 2024

I mars landade spotpriset i SE3 på 61 öre/kWh – en uppgång jämfört med 50 öre/kWh i februari. Uppgången kan härledas till mindre vindkraftsproduktion och mindre kärnkraftsproduktion i det nordiska energisystemet jämfört med februari. Mars som helhet går till elmarknadshistorien som en lugn och relativt normal månad. Däremot utmärker sig påskhelgen som ett ledande exempel på i vilken riktning den europeiska energimarknaden är på väg.

I relation till de senaste två åren har mars varit en mycket odramatisk elmånad. Vädret har varit mer eller mindre normalt för årstiden utan några extremer att tala om. Den hydrologiska balansen har legat stabilt och nivån ligger strax under vad som är normalt för årstiden. På kärnkraftsfronten har det hänt desto mer. Nordens största reaktor Olkiluoto 3 har varit ur drift under i stort sett hela mars på grund av årligt underhåll. Reaktorn planerades vara tillbaka i drift igen 8 april men redan nu har datumet skjutits fram till 20 april. Under tiden har svenska reaktorer också driftstoppats under ett par dagar men det är inget som påverkat spotpriset nämnvärt. Däremot kan långa oplanerade stopp som i fallet med Olkiluoto 3 påverka den hydrologiska balansen eftersom det är den nordiska vattenkraften som får kompensera för bortfallet.

Utifrån ett europeiskt perspektiv har påskhelgen varit intressantare. En kombination av låg förbrukning, vårflod och mycket sol och vind pressade ned spotpriserna mot 0-10 öre/kWh, från Portugal i sydväst till Finland i nordöst. Som lägst var priset i regel när solen sken som starkast kl 12-13. Under dessa förhållanden reglerade Europas gas- och kolkraft ned produktionen till miniminivåer för att begränsa förlusterna och Europa drevs då av hela 80-90 procent fossilfri el. Påskhelgen representerar på så sätt ett ledande exempel av framtidens energisystem. Jag kan rekommendera gratistjänsten Electricity Maps för att följa den här utvecklingen i realtid. Tjänsten finns både på nätet och som mobilapp.

Electricity Maps utsläpp elproduktion

Bild: Grafer från Electricity Maps 28 mars 2024. Till vänster ursprung el: lila: gas, mörkblå: vattenkraft, orange: solkraft, ljusblå: vindkraft, brun: kolkraft, mörkgrön: biobränsle. Till höger koldioxidutsläpp per förbrukad kWh i olika elprisområden i Europa. 

Terminpriserna har också mestadels legat stabila i mars. Ett årskontrakt nordiskt systempris kan säkras för cirka 45 öre/kWh fram till 2027 men däremot fortsätter skillnaden vara stora mellan månaderna. Sommarkontrakten handlas runt 30 öre/kWh medan vinterkontrakten handlas på drygt 70 öre/kWh. Priserna motsvarar vad marknaden tror om det framtida nordiska spotpriset.

Prenumerera på marknads-kommentarer