Marknadskommentar december 2021

4 min
Henrik Lyngåker
14 dec, 2021

November inleddes med relativt beskedliga spotpriser, men i mitten av månaden blev vädret kallare och priserna steg till mycket höga nivåer. Som helhet blev SE3-priset snäppet högre än i september som i sin tur var den dyraste månaden sedan Sverige delades in i fyra elområden den 1 november 2011.

På sistone har det pratats en del om att spotpriserna har slagit alla rekord. Det stämmer inte riktigt, 2010 var priserna ännu högre till exempel. Då orsakades prisuppgången av stark kyla, dålig tillgänglighet på kärnkraft och extremt låga nivåer i det nordiska vattenkraftsystemet.

Till viss del kan dagens prisläge förklaras på samma sätt. Den här vintern går kärnkraften på 100 % både i Sverige och Finland, men det finns så klart mindre kärnkraft att tillgå jämfört med då. Den hydrologiska balansen är betydligt bättre nu jämfört med 2010 men det finns fortfarande ett stort underskott, speciellt i södra Norge. Vädret då? Jo, det har varit mycket kallare än normalt de senaste två-tre veckorna.

En avgörande skillnad mot 2010 är att överföringen av el inom Sverige, men även till och från våra grannländer, fungerar sämre. Problemet har förvärrats de senaste veckorna. I går var priset 46 öre/kWh i norr och 232 öre/kWh i söder. Däremellan hittar vi SE3 på 210 öre/kWh. Lite förenklat är det så att den billiga vattenkraften stannar i norr medan SE3 och SE4 i högre utsträckning kopplas till de europeiska priserna.

Under stora delar av hösten och vintern har vindkraften levererat långt under förväntningarna, både i Sverige och i Europa. Detta har resulterat i att priserna stiger på både kort och lång sikt. I första läget blir priserna genast högre för att vindkraften måste ersättas av annan, dyrare produktion. Mycket av denna produktion utgörs av vattenkraft. Det gör att den hydrologiska balansen försämras i snabbare takt jämfört med om vindkraften hade gått som planerat. Därmed stiger också priserna på längre sikt. Ju mindre vatten producenterna har i magasinen desto bättre betalt vill de ha för sin produktion.

Kommer toppnoteringarna från 2010 att slås i december då? Ja, i alla fall på månadsmedelnivå. Medelpriset i SE3 för den första halvan av månaden ligger på hela 195 öre/kWh. Det är samma pris i dag. Detta trots att det faktiskt är ett par grader varmare än normalt just nu. Prognoserna för januari och februari ligger för närvarande på 150 öre/kWh i samma elområde. Det är inte sannolikt att priserna på kol, gas och utsläppsrätter kommer att handlas ned till mer normala nivåer den här vintern. Sannolikt fortsätter elpriserna att vara höga ett bra tag till, men fortsatt milt väder och, inte minst, stabil vindkraftsproduktion kan förbättra läget avsevärt.

Prenumerera på marknads-kommentarer