Marknadskommentar december 2022

4 min
Henrik Lyngåker
13 dec, 2022

Efter en lugnare november har vi nu en decembermånad med rekordhöga priser och en ansträngd kraftsituation. Över hela Europa arbetar man för att hantera energikrisen, men det vi kan göra för att få ner elpriserna här och nu är att minska elförbrukningen så mycket som möjligt, framför allt den här veckan.

Kombinationen av kallt väder och dåligt med kärnkraftsproduktion gör att kraftbalansen är extra ansträngd denna vecka. Karlshamnsverket som ingår i den svenska effektreserven är i beredskapsläge och har varit i drift under de mest kritiska timmarna igår. Spotpriset i SE3 låg igår på 450 öre/kWh och idag på närmare 480 öre/kWh. De allra dyraste timmarna landar på långt över 600 öre/kWh, idag nås en topp på 725 öre/kWh. I slutet av veckan sjunker temperaturen ytterligare ett snäpp och då är nya toppnoteringar att vänta.

Över hela Europa arbetas det nu febrilt med att hantera energikrisen. Det handlar om både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. En konsekvens av krisen är att många anläggningar och projekt som tidigare har varit antingen olönsamma eller politiskt omöjliga nu har blivit intressanta att titta på igen.

I Tyskland har man redan återstartat nedlagda kolkraftverk och förlängt drifttiden för de tre kvarvarande kärnkraftsreaktorerna med tre månader. Liknande exempel finns i Sverige. På senare tid har man i politiken diskuterat hur man kan underlätta för avställda, oftast fossileldade kraftvärmeverk att återstarta produktionen. Här finns en potential som motsvarar ungefär en kärnkraftsreaktor.

Sedan ett drygt år tillbaka utreder man också för Stenungssunds kraftverk. Denna anläggning är verkligen från en annan era: det är enormt oljekraftverk som byggdes under kalla kriget. Det fungerade som ett komplement till annan elproduktion, men framför allt var syftet med anläggningen att den skulle kunna försörja Sverige med el om annan produktion slogs ut.

Hela anläggningen är insprängd i berget i utkanten av Stenungssund och i händelse av krig skulle man kunna isolera den helt från omvärlden. Det är Europas största oljekraftverk av det här slaget. För ett år sedan var det nog få som trodde att denna anläggning skulle ha någon roll att spela i det nya, moderna energilandskapet. Men som det ser ut just nu, när både säkerhetsaspekten, försörjningstryggheten och elpriserna har hamnat i fokus på ett helt annat sätt, kan det inte uteslutas. En eventuell återstart skulle dock kräva flera år av förberedelser.

Men de flesta projekt är så klart förnybara. Nyligen gav länsstyrelsen i Skåne godkänt för en stor vindkraftspark med 125 vindmöllor söder om Ystad. Ett villkor för att projektet ska bli av är dock att det får grönt ljus av regeringen och att Svenska kraftnät står för anslutningsavgiften till det svenska stamnätet. Många projekt strandar just på grund av sådana frågor, men kanske kan det rådande läget innebära förändringar även där.

Det vi kan vara helt säkra på är att det just nu, på kort sikt, bara finns en sak att göra för att få ned priserna: att minska elförbrukningen så mycket det bara går. Det är alltså extra viktigt just denna vecka. Det kommer troligen att vara ett tufft läge även under resten av vintern, men faktum är att terminspriserna pekar på mycket lägre priser än vad man trodde i höstas. Då prissattes hela Q1-23 till 400-500 öre/kWh. Nu är priset strax under 300 öre/kWh.

Som vi såg i november kan priserna röra sig väldigt mycket på kort tid och det är sannolikt att vi kommer få se perioder med både låga, normala och extremt höga priser de kommande månaderna.

Prenumerera på marknads-kommentarer