Marknadskommentar juni 2022

3 min
Henrik Lyngåker
28 jun, 2022

Prisskillnaderna inom det nordiska kraftsystemet har aldrig varit större än nu. I dag är priset i norra Norge bara 3 öre/kWh. I södra Sverige är priset drygt hundra gånger högre; 310 öre/kWh. Även mellan de olika elområdena är prisvariationerna stora. Så sent som den 18 juni låg spotpriset på 9 öre/kWh i samtliga svenska elområden.

Sammantaget är priserna fortfarande mycket höga i de södra delarna av landet. Junipriset ser ut att landa på över 110 öre/kWh i SE3. Det är bara december 2021 och mars i år som har varit dyrare.

För närvarande är Ringhals 3 ute för revision vilket gör läget extra ansträngt. Den beräknas dock vara tillbaka den 1 juli. Under juli, augusti och september genomförs sedan de sista revisionerna för året. Under dessa tre månader kommer kärnkraften sällan gå för fullt, men underhållsarbetena är planerade så att bara en reaktor är ute åt gången.

I Finland fortsätter problemen med den nya reaktorn Olkiluoto 3. Efter 13 års försening påbörjades provdriften i våras och planen var att kunna producera för fullt i slutet av sommaren. Nu står den helt stilla. Testkörning kommer att ske under juli-november och full drift är beräknad i december.

Det varma vädret i norra Europa ger gott om solkraftsproduktion, men effekten syns inte direkt i priserna eftersom vindkraften går desto sämre. Vädret gör också att man använder mycket kyla vilket ökar elförbrukningen.

Men framför allt påverkas elmarknaden av kriget i Ukraina och de konsekvenser detta har fått på många områden. Överföringen av el från Ryssland till Finland har upphört liksom gasleveranserna till ett flertal länder. Den nybyggda gasledningen Nord Stream 2 togs aldrig i bruk och nu spekuleras det också i att gasleveranserna som går genom Nord Stream 1 ska upphöra helt efter det planerade underhållsarbetet i mitten av juli.

Gasberoende länder som Tyskland och Nederländerna försöker nu säkra leveranser av flytande gas i stället, men den är mycket dyr och kan inte helt ersätta ordinarie gasleveranser. Man kommer också att öka kolanvändningen igen genom att återuppta driften i nedlagda kolkraftverk.

Om flödet av gas upphör helt kommer det troligen krävas ransonering av el. Redan nu pågår kampanjer för att få både företag och privatpersoner att spara på energianvändningen. Den stora osäkerheten i omvärlden gör det mycket svårt att säga något om prisutvecklingen framåt, men som det ser ut nu kommer de höga elpriserna att bestå under en längre period.

Prenumerera på marknads-kommentarer