Marknadskommentar mars 2024

3 min
Calle Eriksson
7 mar, 2024

I februari landade spotpriset i SE3 på 50 öre/kWh – en stor nedgång jämfört med de förgående tre månaderna då spotpriset legat nära 80 öre/kWh. Prisfallet markerar slutet på den här elvintern. Framåt väntas priset succesivt falla månad för månad fram till juli då terminsmarknaden prisar in 25 öre/kWh.

I takt med att vi lämnar vintern bakom oss har spotpriserna i SE3 fortsatt falla under februari. Utöver den generellt stigande temperaturen är det fortsatt fallande priser på gas och utsläppsrätter som driver på utvecklingen i hela Europa. I takt med att uppvärmningsbehovet minskar och vårfloden sätter fart på den oreglerbara vattenkraften finns det även anledning att förvänta sig att priskopplingen mellan SE3 och kontinenten avtar. Det betyder alltså att antalet timmar då SE3 importerar det kontinentala spotpriset blir allt färre per dygn. Detta sker till följd av att ett överskott av nordisk energiproduktion fyller exportkablarna till kontinenten och Storbritannien.

Under februari har de militära konflikterna i direkt anslutning till kritisk energiinfrastruktur både ökat i antal och intensitet. Trots detta har det europeiska gaspriset alltså fortsatt falla. Historiskt sett är det rådande sambandet faktiskt inte helt enkelt att förstå. Energipriserna ”borde” istället rusa. Det är inte heller bara i Europa som gaspriset faller, utan det händer även i USA. Under februari har det amerikanska gaspriset faktiskt till och med handlats på de lägsta prisnivåerna på över 30 år (inflationsjusterat). Och hur påverkar det oss i Sverige? Jo, det är nämligen främst från USA som Europa nu kommer öka gasimporten för att ersätta de ryska volymerna. Marknadens bedömning är alltså ändå än så länge att läget är under kontroll – gas finns. Därmed fortsätter gaspriset i Europa falla, trots den oroliga situationen i omvärlden, vilket fortsätter pressa ner elterminspriserna även i Sverige.

Sammanfattningsvis ska vi inte vara naiva och tro att risken för en ny gaskris är obefintlig men vi måste ändå konstatera att dagens energisystem verkar ha en betydligt högre motståndskraft än tidigare. 

Prenumerera på marknads-kommentarer