Marknadskommentar november 2022

4 min
Henrik Lyngåker
15 nov, 2022

Elpriserna i oktober blev mycket lägre än vad marknaden trodde på förhand. Så här långt ser vi samma mönster i november. Terminskontraktet (el till fastprisatval) för november handlades som mest kring 500 öre/kWh medan utfallet på spotmarknaden (där el till rörliga avtal handlas) till och med den 15 november är 47 öre/kWh i SE3 och 54 öre/kWh i SE4. Det är också betydligt lägre än oktoberpriset på spotmarknaden som landade på strax över 80 öre/kWh.

Det varma vädret har varit en starkt bidragande orsak till detta. Det är mycket varmare än normalt såväl i Sverige som i resten av Norden och nere på kontinenten. Samtidigt har de energibesparingskampanjer som har lanserarats runtom i Europa verkligen gett resultat. Detta gör sammantaget att elförbrukningen inte har kommit upp i de normala nivåerna för årstiden.

På utbudssidan har vi också haft en positiv utveckling. I Tyskland fyllde man upp sina gaslager mycket snabbare än förväntat och läget är nu sådant att man knappt kan ta emot mer gas. Och det är inte bara i Sverige det har blåst ordentligt den senaste tiden – vindkraften har gått på högvarv även i andra europeiska länder. Det är givetvis en viktig faktor i och med att vindkraften står för en så stor del av elproduktionen i Europa. Det är vindkraften som ligger bakom de extremt låga priserna i helgen då vi hade flera timmar med negativa priser.

Hur ser det då ut med vattenkraften? Jodå, även där har läget förbättrats avsevärt de senaste veckorna. Länge diskuterade man risken för ransonering av el i södra Norge där underskottet har varit rekordstort. Det gör man inte nu. De senaste veckorna har det kommit stora mängder nederbörd. Det varma vädret gör också att mycket av nederbörden kommer som regn, inte snö. Det gör att den kan användas i vattenkraftsproduktionen redan nu.

Den enda pusselbiten som inte riktigt har fallit på plats är kärnkraften. Sedan tidigare var det känt att Ringhals 4 skulle vara avstängd under större delen av vintern, Oskarshamn 3 hade ett kortare oplanerat stopp förra veckan och i Finland finns det fortfarande en del frågetecken kring den nya reaktorn Olkiluoto 3 som just nu står helt stilla.

Även om kärnkraften inte saknas här och nu kommer den sannolikt att behövas senare i vinter. Risken för mycket höga priser är inte över. Terminskontraktet för Q1-23 har gått upp 5 procent idag och handlas en bit över 220 öre/kWh. Även om den hydrologiska balansen för vattenkraftverken har stärkts de senaste veckorna ligger den fortfarande en bit under det normala och den senaste 14-dagarsprognosen visar på bara hälften av normala nederbördsmängder. Prognoserna öppnar också upp för lite kallare väder igen. Mest sannolikt blir det ytterligare en vecka eller två med lite lägre priser, men i december ser det ut som att de kommer gå upp igen – om än inte till de nivåer som marknaden förutspådde för några veckor sedan.

Prenumerera på marknads-kommentarer