Marknadskommentar september 2022

4 min
Henrik Lyngåker
20 sep, 2022

Spotpriset i augusti blev det högsta någonsin i SE3: 223 öre/kWh. Det var drygt 40 öre högre än den tidigare rekordnivån från december i fjol. Samtidigt steg terminspriserna, som speglar marknadsaktörerna förväntningar på de framtida elpriserna, till nya toppnivåer i slutet av månaden. Prognosen för hösten blev sedan ännu dystrare när Vattenfall meddelade att man inte kommer kunna återstarta elproduktionen i Ringhals 4 förrän den 30 november (nu ändrat till den 31 januari).

Så här långt i september har priserna legat på ungefär samma nivå som i augusti. Men vad kan vi egentligen vänta oss de kommande veckorna och månaderna? De senaste veckorna har många varnat för att det kommer bli mycket dyrt. Så är det också. Även om spotpriserna stannar på dagens redan höga nivå kommer kostnaden ändå att öka ordentligt eftersom de flesta använder mer el på hösten och vintern. En snabb titt på terminsmarknaden visar att marknaden också räknar med högre priser än idag – just nu prissätts decemberkontraktet ca 60 % högre än utfallet i augusti.

Men det finns också en del ljusglimtar i den energikris vi befinner oss i. Nästa vecka räknar vi med att priserna i SE3 sjunker lite grand jämfört med denna vecka: vindkraftsproduktionen ökar och överföringskapaciteten förbättras. Testkörningen av den nya finska reaktorn Olkiluotto 3 går bra. Den körs nu på 1300 MW. Bara Oskarshamn 3 på 1400 MW har en högre kapacitet. I december räknar man med att kunna producera för fullt i Olkilutto 3 och då dras effekten upp till 1600 MW. Detta påverkar priserna nedåt i både Finland och Sverige. Den franska kärnkraften har dragits med stora problem den senaste tiden, men även där börjar det nu se bättre ut. Vädret har blivit kallare och blötare. Många av de franska kärnkraftverken ligger vid floder där kylningen inte har fungerat som normalt de senaste månaderna. Andra är gamla och i behov av renovering. Men man räknar nu med att kunna öka produktionen med 10 000 MW i september.

Lösningar för att hantera de höga elkostnaderna verkar också vara på väg, både nationellt och inom EU. Dessa lösningar kan ibland föra med sig oväntade effekter. Ett pristak på el som nu diskuteras skulle kunna göra att producenter passar på att köra ännu mer vattenkraft nu vilket, allt annat lika, skulle få elpriserna att sjunka (men också öka risken för en bristsituation i ett senare skede). Något som redan har börjat märkas är också att förbrukningen minskar på grund av de höga priserna. Sannolikt kommer den att minska ytterligare: dels för att man inom EU jobbar för det, dels för att många kommer att tvingas dra ned på förbrukningen. Detta sänker i sin tur också priset.

Prenumerera på marknads-kommentarer