Marknadskommentar januari 2022

3 min
Henrik Lyngåker
18 jan, 2022

Under stora delar av 2020 var överskottet i de nordiska vattenmagasinen större än någonsin tidigare. Detta ledde till mycket låga elpriser – ja, periodvis var elen i stort sett gratis både i Norge och i norra Sverige. Så sent som i november 2020 var elpriset kring 5 öre/kWh i stora delar av det nordiska kraftsystemet.

Även 2021 inleddes med ett hydrologiskt överskott, men nivåerna sjönk successivt och vändes under våren och sommaren till ett stort underskott. Detta sammanföll med revisionsperioden för kärnkraften och fortsatta begränsningar i överföring av el mellan de norra och södra delarna av Sverige.

Elpriserna i södra Sverige steg sedan successivt. Uppgången kulminerade under hösten och vintern då det hela tiden slogs nya rekord. Vindkraften producerade mindre än normalt, det gällde både på kontinenten och i vårt närområde, och samtidigt såg vi en extrem prisuppgång för både kol, gas och utsläppsrätter.

Runt årsskiftet slog vädret in på en varmare och blåsigare bana. Samtidigt sjönk efterfrågan på gas i Asien vilket gjorde att mycket av leveranserna kunde styras mot Europa i stället. Detta har fått ned gaspriserna från toppnivåerna innan årsskiftet. I perioder har det också blåst extremt mycket. Mitt på dagen idag produceras cirka 20 000 MW vindkraft i Norden. Det är nästan 10 000 MW mer än normalt och kan jämföras med att man under några timmar får in nästan tio nya kärnkraftsreaktorer.

Men detta innebär inte att man kan blåsa faran över vad gäller risken för höga elpriser. Vissa dagar har priserna varit mycket låga även i södra Sverige efter årsskiftet, men så fort vinden släpper greppet och hamnar kring normalen eller lägre så studsar priserna upp till mycket höga nivåer igen. I söndags var spotpriset i SE3 bara 19 öre/kWh. Men idag är det 83 öre/kWh och imorgon hela 150 öre/kWh.

Så här kommer det troligen att se ut denna vinter. I vår kommer priserna att sjunka, men det finns en risk att de blir högre än normalt eftersom det fortfarande finns ett stort vattenunderskott i södra Norge.

När drygt halva januari har passerat ligger snittpriset i SE3 på 111 öre/kWh. Som det ser ut nu kommer priset troligtvis att landa på en bit över 100 öre/kWh för denna månad. Vi tror att även februari kommer att levereras kring den nivån, men utfallsrummet är större än normalt och det kan bli både betydligt lägre och betydligt högre.

Prenumerera på marknads-kommentarer