<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Bästa elavtalet: så väljer du elavtalet som passar dig

5 min
Rikard Nylander
10 okt, 2020

Är du på jakt efter det bästa elavtalet? I Sverige finns det många olika aktörer att välja mellan och att jämföra elleverantörerna kan ta tid. Den här artikeln belyser olika egenskaper som du kan använda för att snabbt jämföra och hitta det elavtal som passar dig.

Bästa elavtalet – vad innebär det?

Sedan den svenska elmarknaden avreglerades i slutet av 1990-talet har det tillkommit många aktörer på elmarknaden. En del elleverantörer differentierar sig genom att erbjuda det lägsta priset, medan andra fokuserar på mjuka värdena. För att du ska hitta det bästa elavtalet måste du veta vad som är viktigt för dig. Det är dina preferenser som avgör vilket elavtal som är bäst för dig.

Men att själv jämföra elleverantörer kan vara tidskrävande. Utan att vara insatt är det svårt att veta vad man ska börja. Därför har vi sammanfattat fyra egenskaper som du kan använda för att jämföra olika alternativ. Oftast räcker det att läsa på elleverantörens hemsida för att avgöra om de uppfyller just dina krav.

Jämför elleverantörer

Pris

Om du letar efter det lägsta priset är det viktigt att du inte jämför äpplen med päron. Var noga med att priserna du jämför inkluderar t.ex. fasta månadskostnader och andra avgifter. Tänk också att vissa elleverantörer erbjuder välkomstrabatter, och att det då är viktigt som konsument att jämföra det totala priset över en längre period.

Miljöpåverkan

Vilken energikälla som elen kommer från avgör dess miljöpåverkan. Man brukar skilja på icke-förnybar energi från kol-, olja- och kärnkraft och förnybar energi från vatten-, sol-, bio- och vindkraft. Om du värnar om miljön ska du välja en elleverantör som erbjuder el från förnybara energikällor.

Kundtrygghet och värderingar

För andra är det viktigare att de kan känna sig trygga med elleverantören. Precis som i andra branscher finns det aktörer i energibranschen med olika bakgrund, ägare och värderingar. Därför kan det vara bra att leta efter en schysst elleverantör som fått bra omdömen från sina befintliga kunder. Dessutom kan det vara bra att se vilka värderingar som elleverantören har och reflektera ifall de går i linje med dina.

Kundupplevelse

En del i en bra kundupplevelse är också alla tjänster runtomkring. Vill du till exempel ha bra koll på din elförbrukning så är det en fördel om leverantören har någon form av app eller mina sidor där du kan följa den. Det kan också handla om enklare saker som möjligheten till e-faktura, autogiro eller snabbt kunna bli kund med hjälp av bank-id. Att det är smidigt och enkelt helt enkelt.

Så väljer du elavtalet som passar dig

Upplever du att alla fyra egenskaper är viktiga för dig? Då är du inte ensam. Många elkonsumenter vill hålla nere kostnaderna, att det ska vara enkelt och smidigt, känna kundtrygghet samtidigt som man vill göra en insats för miljön. I takt med att miljömedvetenheten ökar har prisskillnaden mellan icke-förnybar el och förnybar el blivit allt lägre. För ett litet hushåll kan det röra sig om några tior per år. Därför är det numer möjligt att täcka in alla fyra egenskaperna utan att behöva kompromissa.

Jag hoppas att artikeln var till hjälp för dig som letar efter det bästa elavtalet.

Vill du ha fler tips på vad som är bra att tänka på när du väljer elleverantör? Ladda ner vår guide där vi berättar mer.

Vad ska du tänka på när du väljer elleverantör?

Att välja en elleverantör är enkelt. Att välja rätt elleverantör är svårare. Här får du hjälp att reda ut begreppen så att du kan välja den elleverantör som är bäst för just dig och dina behov.

Ladda ner guiden

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen