Energispartips: så sparar du el med din belysning

4 min
Jonas Kalén
18 dec, 2021

Belysning är en stor del av elförbrukningen i hemmet. I den här artikeln delar jag med mig av några tips på vad du kan göra med belysningen för att spara el. I slutet av artikeln länkar jag till en guide där vi samlat tips på hur du kan minska energislöseriet hemma.

När elpriserna är höga kan du spara mycket pengar på att förändra gamla vanor i hemmet. Belysningen kan ofta vara en källa till energislöseri i hemmet och eftersom all energianvändning har en miljöpåverkan kan du även reducera ditt klimatavtryck genom att tänka smart.

Energispartips för belysning

När det kommer till belysning finns det många åtgärder du kan göra för att spara energi. Här är några av de saker jag gör för att minska min elförbrukning.

Släck alltid belysning i ett tomt rum

Att aldrig lämna ett rum med tänd belysning är en gammal devis som gäller än idag. Lampor som lyser utan att de behövs är slöseri av pengar, miljö och resurser. Därför är det bra att få in en bra rutin och medvetenhet för alla som bor i hushållet.

Byt till lågenergilampor eller LED-lampor.

Genom att byta ut alla glödlampor till LED-belysning finns det stor besparingspotential. Om du använder en 60W glödlampa idag, kan du få lika mycket ljus med en 9W LED-lampa och då spara 85 procent av lampans energiförbrukning. Dessutom håller LED-lampan oftast cirka 25 000 timmar, mer än tio gånger längre än glödlampan.

Installera dimmer

Genom att installera en dimmer kan du minska medeleffekten på din belysning. Det finns inga exakta siffror på hur mycket du sparar, men en vanlig uppskattning är att när du dimrar ner belysningen 25 procent, så kan du spara 20 procent energi. Dessutom blir det en mysigare belysning.

Använd timer vid behov

Om du har en sommarstuga eller ska resa bort från bostaden ett tag så kanske du vill ha någon belysning tänd för att det inte ska se tomt ut. Då kan du spara mycket pengar genom att använda en timer. Med en timer kan du optimera ditt behov genom att endast ha tänt när mörkret faller på.

Stänga av strömbrytaren på äldre belysning

Om du har äldre lampor, till exempel halogenlampor, så innehåller de en transformator. Det gör att lamporna drar ström även när de är släckta. Om du har detta är det viktigt att du stänger av strömavbytaren när belysningen inte används.

Fler tips om hur du sparar el i hemmet

Jag hoppas att du kan få användning av de här tipsen i din vardag. Slutligen vill jag tipsa om att den mest miljövänliga elen faktiskt är den som inte används alls. Vill du veta mer om hur du kan minska din energiförbrukning i hemmet allmänt? Då kan jag rekommendera guiden nedan, där du hittar mer tips på hur du kan minska energislöseri i hemmet.

Så minskar du energislöseriet i hemmet

Läs mer

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen