Måste man släcka ljuset för att spara ström?

6 min
Henrik Dalman
14 mar, 2020

Du har säkert hört det tusen gånger: Släck lampan för att spara ström! Men sparar man verkligen så mycket genom att släcka? Och det kan ju finnas flera goda anledningar till att vilja ha ljuset tänt. Tack och lov är verkligheten inte svart eller vit. Det går faktiskt att kompromissa ...

Belysningen har flera funktioner i hemmet. Självklart måste vi ha belysning när dagsljuset inte räcker till för att vi ska kunna läsa eller sköta olika sysslor. Men belysningen kan också ha helt andra syften.

Trivselbelysning till exempel är ju faktiskt en del av hemmets inredning och bidrar till hur vi upplever hemmiljön. Och reser man bort kanske man vill lämna ett par lampor tända för att inte signalera till eventuella inbrottstjuvar att huset står tomt. Så hur ska man resonera för att inte slösa el i onödan, men ändå få det ljus man vill ha?

Välj LED eller lågenergilampor 

Den grundläggande åtgärden för att minska elförbrukningen för belysning är att byta till lågenergilampor. En 9W LED-lampa ger ungefär lika mycket ljus som en 60W glödlampa och den håller oftast ca 25 000 timmar – mer än tio gånger längre än glödlampan. Redan här har du alltså en stor besparingspotential.

Om du har en 9W LED lampa på ett dygn så drar den 0,216 kWh vilket blir en kostnad på cirka 0,27 kr (utifrån ett elpris på 125 öre/kWh). Om man jämför det med en 60W glödlampa blir samma siffror 1,44 W och 1,80 kr.

Med många lampor blir skillnaden rätt stor på ett år. Här kan du läsa mer om hur du räknar ut elkostnad för en apparat.  

Dimmer – klarar allt mellan noll och hundra

En dimmer är en apparat som kan minska eller öka spänningen (och därmed medeleffekten) till en lampa. Med en sådan kan du variera ljusstyrkan på lampan. För trivselbelysning kan det räcka med att mata lampan med en bråkdel av strömmen den skulle dra om den lyste med full styrka. Här finns också en besparingspotential.

Timer eller smarta lampor – ljus på bestämda tider

Om du reser bort och lämnar ljuset på för att bostaden inte ska se tom ut, kommer lamporna att lysa också under dygnets ljusa timmar, vilket är onödigt slöseri. Det här fixar du med en timer. Genom att koppla timern mellan vägguttaget och ljuskällan kan du styra precis när ljuset ska slås på och sedan stängas av igen. En bra sak att tänka på är att du inte alltid sparar el med en timer. Dagens LED lampor är så effektiva att timern själv ibland drar mer än att ha dem på, till exempel vid julbelysning. Därför kan det vara bra att kolla timerns och belysningens elförbrukning först.

Våra hem blir allt smartare och med smart belysning kan du göra samma sak. Med hjälp av smart teknik kan du till exempel styra belysningen så den tänds strax innan du kommer hem. Vill du att det ska se ut som att någon hemma när du är bortrest så finns det ofta funktioner där det variera vilka lampor som tänds och släcks när.

Fördelen med smarta lampor framför timer är att du kan sköta allt på samma ställe, och du kan göra det på distans smidigt i en app.  

Drar det mer el att tända och släcka lampor? 

Det finns en myt om att det går åt mer energi att tända och släcka lamporna än att låta dem stå på. Det är just en myt, dagens glödlampor, lysrör, LED och lågenergilampor är gjorda för att kunna släckas och tändas ofta utan att det påverkar energiförbrukning eller livslängden. Använder du inte lamporna så är det alltså bra att släcka dem för att spara el.

Spara el hemma

Men det är inte bara på belysningen du kan spara in onödig elförbrukning. Vi har samlat ihop ett antal tips på hur du kan få ner din energiförbrukning. Du kan antingen läsa den direkt eller ladda ner den som PDF i nästa steg.

Detta drar ström hemma

Vi har samlat ihop ett antal tips på hur du kan få ner din energiförbrukning.

Läs mer

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen