Vanliga myter om el och energi

4 min
Anders Averdal
23 jul, 2022

El och energi är ett klurigt område för många. Det här märker jag bland annat på de frågor vi får från våra kunder. Låt mig därför slå hål på några av de vanligaste myterna kopplade till el och energi i hemmet.

”Solceller fungerar inte i Sverige”

Till skillnad från vad många tror fungerar solceller i Sverige strålande. Trots kallt väder, snö och mörka vintrar. Solen strålar ungefär lika mycket i mellersta Sverige som i Belgien och delar av Tyskland. Här hjälper även lite svalare klimat till då solpanelerna trivs bäst när de inte blir för varma. Skillnaden är att vi i Sverige har mer sol på sommaren och mindre på vintern. Under årets ljusa månader producerar exempelvis solcellerna på taket på en vanlig villa i regel mer el än vad hushållet kan använda. 

”Avstängda lampor och apparater drar ingen ström”

Kanske är det glödlampans fel att så många tror att en avstängningsknapp också gör att strömförbrukningen upphör? Så enkelt är det tyvärr inte. Vissa lampor, till exempel halogenlampor, kräver en transformator som drar ström även när lampan är släckt. Faktum är att de flesta elektroniska apparater egentligen inte stängs av alls, de går bara över i standby-läge.

”Det drar mer energi att tända och släcka ofta än att låta lampan vara tänd”

När vi ändå pratar om lampor så är det här också en gammal seg myt. Många tror felaktigt att det går åt mer energi för att tända lamporna än för att låta dem stå på. Eller så tror de att lamporna slits ut genom frekvent tändning och släckning.

”Det lönar sig inte att byta ut fungerande vitvaror”

Moderna vitvaror är väldigt energieffektiva. Samtidigt kan det bära emot att byta ut något som fortfarande fungerar. Vilken är den magiska brytpunkten för när det faktiskt lönar sig att köpa nytt? Naturskyddsföreningen har gjort en livscykelanalys specifikt för kylar och frysar. Deras rekommendation är att kylar och frysar tillverkade 2006 eller innan bör bytas – det är det bästa både för miljön och ekonomin.

”Det är mer effektivt att skruva upp värmen rejält direkt”

Hur värmer man upp ett rum på ett energieffektivt sätt? Ett vanligt misstag många gör är att ställa in värmen så högt som möjligt för att snabbt få rummet varmt. Men att vrida värmereglaget till den till högsta nivån betyder inte att ditt rum värms upp på kortare tid; i stället riskerar du att få ojämn värme och till och med för varmt i delar av rummet. På så sätt gjort av med onödigt mycket energi.

”Det gör ingen skillnad att välja fossilfri el – allt blandas ändå”

Hur vet du egentligen att du får fossilfri el där hemma, om det är det du har valt? Det går ju inte att upptäcka via kontakten precis. I Sverige är elen ursprungsmärkt, vilket gör att det elhandelsföretag du valt håller koll på att de köper in eller producerar lika mycket el från fossilfria källor som deras kunder använder. 

Bli mer energismart

Vad kan vi tillsammans göra för att få en hållbar framtid? I den här guiden har vi samlat ett par tips och råd på hur vi alla kan bli mer energismarta i vår vardag.

Ladda ner den här!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen