<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Vilka apparater drar mest ström i hemmet?

5 min
Henrik Dalman
30 okt, 2021

Vad förbrukar egentligen mest energi – är det tvättmaskinen, diskmaskinen eller en apparat du inte ens tänkt på? Att ta reda på det är ett bra första steg mot att sänka din energikonsumtion och kostnader. Här går jag igenom vanliga funktioner och apparater i hemmet utifrån elförbrukningen. I slutet hittar du en guide om energitjuvarna i hemmet.

När det gäller hushållselen finns en enkel tumregel: apparaterna som har till uppgift att producera värme eller kyla hör till de som drar mest el. Hit räknas bland annat tvättmaskiner, diskmaskiner, torkskåp, kyl, frys, el-element och portabla AC-anläggningar.

Samtidigt finns det apparater som inte lika uppenbart slukar energi. Tänk exempelvis på all hemelektronik som står i ständigt standby-läge eller badrumsgolvet som alltid är varmt.

Här listar jag funktioner och apparater att hålla extra koll på:

Uppvärmning och varmvatten

I en villa är uppvärmning och varmvatten det som drar mest energi, cirka 80 procent av den totala elförbrukningen (om du inte har fjärrvärme). Det absolut enklaste sättet att sänka elförbrukningen är därför att dra ner inomhustemperaturen med någon grad och att duscha i stället för att bada. Snabbduschar är bättre än långa: en treminuters-dusch förbrukar runt 36 liter vatten, medan en tiominuters-dusch kräver hela 120 liter.

Golvvärme och handdukstorkare

De här funktionerna är lite av elförbrukningens doldisar, just för att de är ”osynliga”. Många stänger faktiskt aldrig av vare sig golvvärme eller handdukstork, inte ens under sommaren. En handdukstork som står på kan dra omkring 600 kWh/år helt i onödan. För 30 kvm golvvärme, som i ett kök, handlar det om en elförbrukning på cirka 6 000 kWh/år. Kort och gott: stäng av funktionerna när de inte används.

Tvättmaskiner och torktumlare

De enklaste sätten att spara energi här är att tvätta på lägre temperaturer, fylla tvättmaskinen ordentligt eller att använda sparprogrammet. Tvättstugans värsting är dock torktumlaren; den kräver tre gånger så mycket energi som tvättmaskinen. Kanske kan du i stället lufttorka din tvätt? Gamla maskiner har också ofta högre energiförbrukning jämfört med moderna, energisnåla tvättmaskiner. Fundera på om det lönar sig att byta.

Kyl, frys och diskmaskin

Vitvarorna i köket är i gång dygnet runt och drar mycket ström. För att inte slösa energi är rätt temperatur viktig: +5°C i kylen och -18°C i frysen. Varje grads temperatursänkning ökar elförbrukningen med cirka fem procent. I övrigt gäller samma regler som för tvättmaskinen: fyll diskmaskinen ordentligt och byt ut äldre vitvaror mot mer energisnåla varianter. Kontrollera också att isoleringen håller tätt i kyl och frys, samt låt dem aldrig stå öppna annat än korta stunder.

Belysning

Här finns ett enkelt knep: tänd aldrig i ett tomt rum. Därefter bör du allt eftersom byta ut dina lampor till bättre alternativ; LED-lampor, halogenlampor och lågenergilampor har både längre livslängd och lägre förbrukning än traditionella glödlampor. Besparingspotentialen är stor: en 9 W LED-lampa ger ungefär lika mycket ljus som en 60 W glödlampa, men använder alltså ungefär en sjättedel så mycket el. Dessutom håller den ungefär tio gånger längre än glödlampan, så du behöver inte byta ut den lika ofta.

Hemelektronik i standby-läge

Datorer, skärmar, mobilladdare, tv-apparater, video- och musikanläggningar stängs ofta inte av helt – trots att de inte används. Visserligen förbrukar de inte lika mycket el som om de vore i gång, men ofta handlar det om ett stort antal apparater. Att apparater i standby-läge gör av med så mycket som fem procent av ett hushålls totala elförbrukning är faktiskt inte ovanligt.  Ett enkelt sätt att åtgärda detta är att skaffa grendosor där du kan stänga av elen till flera apparater samtidigt. 

Bli mer energismart

Hur mycket ström du kan spara beror helt på hur stor förbrukning du har idag, men så gott som alla kan åtminstone spara lite el genom att se hemmets olika apparater och funktioner.

Det brukar vara en bra hjälp att löpande bevaka hemmets elförbrukning för att se om något sticker i väg. Vissa elleverantörer erbjuder kunderna appar just för detta. I vår app, Watter, har du en varningsfunktion som direkt meddelar dig om förbrukningen plötsligt ökar på ett oväntat sätt. Ett lätt sätt att bli mer energismart!

Energitjuvarna i hemmet

Läs mer om hushållets elförbrukning och få tips på hur du kan minska elkostnaderna.

Läs mer

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen