Hur förbereder jag mig för ett (eventuellt) strömavbrott?

4 min
Rasmuz Agrell
5 sep, 2020

Att strömmen går titt som tätt är vardag för vissa, men väldigt ovanligt för andra. Det bror helt på var i landet man bor och hur man bor. Bor man ute i skogen eller på landet med många luftburna elledningar på vägen mellan stamnätet och hemmet så är risken för många och mer långvariga strömavbrott mycket högre än om man bor mitt inne i ett samhälle eller en stad. Då både nedfallna träd och kraftiga snöfall kan riva ner ledningarna.

Är man van vid längre avbrott så har man säkerligen fått in bra rutiner på hur man hanterar att få vatten, laga mat och hålla värmen. Förmodligen är man utrustad med någon form av sprit- eller gaskök för att kunna laga mat. Bor man dessutom en bit från närmsta affär så har man säkerligen ett större förråd av konserver än vad många har som bor 20 meter från närköpet och är vana vid att alltid kunna gå dit vid behov. På så sätt är stadsbor mer utsatta vid ett eventuellt långvarigt strömavbrott – man är mer bortskämd med att inte behöva förbereda sig på samma sätt.

Men går strömmen i en hel stad och felet kvarstår en längre tid så kommer det inte gå att handla mat i närbutiken. Maten tar slut snabbt eftersom fler kanske behöver handla i samma lilla butik och ingen kan leverera nya varor, affärernas kylar och frysar slutar fungera, kassorna går kanske inte att använda och så vidare. Ett allt mer digitalt samhälle gör ju också att allting blir mycket mer sårbart vid ett längre strömavbrott.

Om det väl skulle inträffa så vore man vara glad om man faktiskt förberett sig lite bättre i förväg. Visst känns det kanske onödigt att alla går och köper exempelvis ett spritkök. Men det man faktiskt kan se till att alltid ha hemma är lite olika matkonserver som kan stå i rumstemperatur och håller länge. Torrvaror av olika slag är också bra att ha i lager. Kräver det ingen uppvärmning eller tillsatt vatten så är det ännu bättre, eftersom det är just detta man kan ha svårt att få fram vid ett längre strömavbrott. Vad gäller värme så kan det ju vara svårt att behålla den inomhus om det är kallt ute, men att alltid ha en större förpackning med värmeljus hemma är bra. De ger ju både värme och ljus. Och har man en kamin så är det bra att alltid ha vedförrådet fullt.

Ladda ner vår guide ”Så här ska du göra om strömmen går” för fler tips på hur du kan förbereda dig.

Så här ska du göra om strömmen går

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen