Precis som vi runt om i landet har motor- riks- och lokalvägar med olika kapacitet för hastighet och belastning, kan vi också dela upp det svenska elnätet i tre liknande delar: stamnät, regionnät och lokalnät. Att det blir störningar i stamnätet är mycket ovanligt, men om det sker kan flera olika region- och lokalnät påverkas.
Vanligare är däremot att det sker ett avbrott i lokalnätet, vilket till exempel i samband med höstens och vinterns stormar inte är helt ovanligt. Elavbrott orsakat i lokalnätet drabbar tusentals elkunder varje år.
För att krångla till det ännu mera, är det olika ägare och ansvariga för olika nät. Stamnätet ägs av staten och hanteras av myndigheten Svenska kraftnät. Regionnätet ägs till största del av större regionnätsföretag, som E.ON och Vattenfall. Och till sist har vi lokalnäten som främst ägs av kommunala elnätsföretag i varje kommun. När det då blir större strömavbrott, vanligtvis i lokalnätet, så är det till det elnätsföretaget man ska vända sig, inte det elbolag du valt för leverans av el hem till dig. I vissa fall är detta din lokala elnätsägare, men då är det ändå alltid ett separat bolag även om de har samma namn (detta är också anledningen till att du får två olika elräkningar - en för elnätet som levererar din el och en för elförbrukningen).
Stam-, region- och lokalnäten transporterar all el som produceras, både inhemsk och den som köps in från utlandet. Förhoppningen är ju att det inom en inte alltför lång framtid enbart ska transporteras el från 100 % förnybara källor i dessa nät. Detta är dock inte upp till nätägarna, utan det är upp till oss konsumenter. Väljer vi alla att enbart köpa 100 % förnybar el, måste alla leverantörer gå över till sådan produktion och därmed fylla hela vårt elnät med grön el.
Uppdaterad 15 februari 2023 Kanske har du hört att det finns en risk att …
Ett strömavbrott i din bostad kan bero på många olika saker – frågan är …
Här finns massor bra att läsa