<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Vem har egentligen ansvaret vid strömavbrott?

1 min
Per Hoflund
17 okt, 2020

Precis som vi runt om i landet har motor- riks- och lokalvägar med olika kapacitet för hastighet och belastning, kan vi också dela upp det svenska elnätet i tre liknande delar: stamnät, regionnät och lokalnät. Att det blir störningar i stamnätet är mycket ovanligt, men om det sker kan flera olika region- och lokalnät påverkas.

Vanligare är däremot att det sker ett avbrott i lokalnätet, vilket till exempel i samband med höstens och vinterns stormar inte är helt ovanligt. Elavbrott orsakat i lokalnätet drabbar tusentals elkunder varje år.

För att krångla till det ännu mera, är det olika ägare och ansvariga för olika nät. Stamnätet ägs av staten och hanteras av myndigheten Svenska kraftnät. Regionnätet ägs till största del av större regionnätsföretag, som E.ON och Vattenfall. Och till sist har vi lokalnäten som främst ägs av kommunala elnätsföretag i varje kommun. När det då blir större strömavbrott, vanligtvis i lokalnätet, så är det till det elnätsföretaget man ska vända sig, inte det elbolag du valt för leverans av el hem till dig. I vissa fall är detta din lokala elnätsägare, men då är det ändå alltid ett separat bolag även om de har samma namn (detta är också anledningen till att du får två olika elräkningar - en för elnätet som levererar din el och en för elförbrukningen). 

Varför blir det strömavbrott?

Läs mer om hur vår strömförsörjning går till.

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen