<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Hur länge klarar du dig utan el?

4 min
Rasmuz Agrell
27 jul, 2019

Kanske har du en vevradio och ett gäng fyllda vattendunkar hemma? Troligen känner du till att det är bra att vara lite förberedd om det till exempel blir storm eller ett långvarigt strömavbrott. Elen då? Går det att lagra el hemma och plocka fram om krisen kommer?

Att spara el en längre tid är svårt och dyrt

Om du har solceller hemma vet du nog redan att det vanligaste sättet att lagra el hemma är med batterier. Det är så vi kan spara el från dagens starkaste soltimmar (mitt på dagen) tills när vi behöver den som mest (morgon och kväll). Det går utmärkt att spara el för hemmabruk en kortare tid, som till dagen efter då det ska bli mulet. Men att spara el en längre tid, som till en mörk vinter eller till ett strömavbrott på flera veckor är svårare. Och dyrare. 

En del av de självförsörjande hushållen i Sverige använder sig av vätgas för att lagra el inför vintern. Då omvandlas elen till vätgas genom elektrolys, för att sedan konverteras med hjälp av bränsleceller till el igen när den ska användas. Det är en metod som kostar relativt mycket energi. Det kräver 3 kWh av solenergin för att lagra 1 kWh.

Det lönar sig sällan att spara elen

Rent ekonomiskt lönar det sig sällan att spara elen hemma. Värdet på lagrad solel hemma är i princip detsamma som för såld el som du matar ut på elnätet, tack vare den skattereduktion du får för att sälja el. Under normala förhållanden är det mer lönsamt att se elnätet som ett stort batteri än att investera i egna. Du kan ladda upp din överskotts-el, och du kan hämta hem el vid behov.

Om krisen och ett långvarig strömavbrott kommer är det bra att komma ihåg att dra ut kontakten till elprylarna där hemma. Detta för att trycket på elnätet inte ska bli för högt när strömmen kommer tillbaka. Men låt en lampa stå på så att du ser när elnätet är igång igen. Om solen skiner kan du ha portabla solcellsladdare för till exempel mobilen. Annars är det ficklampor, stormkök, tändstickor och filtar som är säkra källor till ljus, mat och värme. 

Det forskas för fullt på hur vi bäst kan lagra energi, eftersom det är en av våra viktigaste energifrågor idag och framåt. Det ligger kanske inte i en “preppers” natur att avvakta med att preppa, men om vi väntar lite kan vi hinna få fram det som kan bli framtidens el-lagring: att spara energin i salt.

 

PDF icon

Förbered dig inför ett strömavbrott

Ladda ner vår guide som bland annat innehåller varför det blir strömavbrott, hur du felsöker vid strömavbrott och vad du ska tänka på vid ett längre strömavbrott.

Ladda ner guiden!

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen