Vad händer om jag inte kan betala min elräkning?

5 min
Maria Åberg
9 dec, 2022

Ibland händer det saker i livet som slår hårt mot ekonomin och gör att man har svårt att betala sina räkningar. Kanske känner du en oro för hur du ska kunna betala elen när priset går upp. Här förklarar jag vad som händer om du har svårt att betala din elräkning och vad du ska tänka på.

När det är tuffare ekonomiskt går det ofta att hitta saker som man klarar sig utan och kan spara in på. El är dock något som vi alla behöver, vi behöver ljus i våra hem och en spis för att laga mat. Därför går det inte att välja bort elen. Om du inte betalar din elräkning leder det i slutändan till att ditt elbolag stänger av din el, men innan det händer finns det några saker du kan göra.

Steg 1: Spara el och ha en buffert

Mycket tyder på att elpriserna blir väldigt höga i vinter. Misstänker du att det kommer bli tufft att betala din elräkning framöver? Det bästa sättet att sänka din elkostnad är att spara el. Ditt elpris styrs av en rad olika saker, men din elförbrukning är något du själv kan påverka. Här har vi samlat ett antal elspartips.

I vinter är det dessutom extra viktigt att vi alla hjälps åt att spara el för att sänka elpriserna och undvika elbrist.

Har du möjlighet är det bra att spara en ekonomisk buffert inför kommande vintermånader.

Steg 2: Kontakta ditt elbolag om anstånd och avbetalning

Skulle du ha svårt att betala din elräkning eller om något har blivit fel med en betalning är det viktigt att du kontaktar ditt elbolag direkt, innan sista datum för inbetalning och innan du fått en påminnelseavgift.

Olika elbolag har olika regler, men oftast finns det möjlighet att få anstånd och att lägga upp en avbetalningsplan där du betalar av din elräkning över tid. När en avbetalningsplan eller amorteringsplan läggs upp brukar du få betala någon form av avgift eller ränta. Detta får elbolagen lov att ta ut enligt lag (1981:739), men den ska vara skälig. 

Det billigaste är alltid att betala din elräkning direkt, men har du inte den möjligheten är en avbetalningsplan en bra lösning.

Få energirådgivning och vägledning

Om du tycker att det är komplicerat eller om du inte får hjälp av ditt elbolag kan du få stöd av din kommunala budget- och skuldrådgivare. De har tystnadsplikt och erbjuder kostnadsfri rådgivning. Du kan också kontakta Konsumenternas Energimarknadsbyrå för kostnadsfri vägledning. De är experter på konsumentfrågor inom el, gas och fjärrvärme.

Vad händer om jag inte betalar min elräkning?

Om du inte betalar din elräkning leder det till slut till att din el stängs av och att ditt ärende hamnar hos Kronofogden.

För att elen ska stängas av krävs det enligt ellagen ett väsentligt avtalsbrott från din sida. Det innebär att du inte betalat flera räkningar under en kort tid. Du får alltså inte elen avstängd när du har missat att betala bara en räkning.

Med det sagt är det viktigt att du betalar din räkning i tid, framförallt för att undvika tråkiga påminnelseavgifter.

Tänk på detta

  • Du får två elräkningar, en för elnätet och en för förbrukningen av el från ditt elhandelsbolag. Det är viktigt att du betalar båda.
  • Bästa sättet att sänka din elkostnad är att spara el.
  • Skulle du inse att du har svårt att betala din elräkning, kontakta ditt elbolag innan sista inbetalningsdag och diskutera eventuell avbetalningsplan.
  • Kontakta din kommunala budget- och skuldrådgivare eller Konsumenternas Energimarknadsbyrå för kostnadsfri rådgivning.

Hör av dig till oss om du har frågor

Skulle det vara något du funderar över eller om du är orolig kan du alltid höra av dig till oss, så kommer jag om mina kollegor på kundservice att göra vårt bästa för att hjälpa dig.

Kontakta Kundcenter

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen