Solceller underhåll: Hur tar jag hand om mina solceller?

4 min
Anders Averdal
24 jul, 2021

Allt fler upptäcker fördelarna med att producera egen solel. Oavsett om du redan har eller är intresserad av att investera i solceller så funderar du förmodligen över vad du behöver göra för att ta hand om dem. Här är mina tips på hur du underhåller dina solceller.

Att producera egen solel är ett bra sätt reducera dina elkostnader. Dessutom kräver en solcellsanläggning minimalt med underhåll. För många är detta ett faktum som gör investeringen av solceller ännu bättre än vad man först tänkt.

När jag träffar kunder och vänner som nyligen installerat solceller får jag många frågor, nedan besvarar jag några av de vanligaste frågorna.

Vad ska jag göra om solcellerna blir smutsiga?

Faktum är att solceller sällan behöver rengöras för produktionens skull. Ibland täcks solcellerna av pollen och damm men detta försvinner av sig själv så fort det regnar lite. Om dina solceller trots allt får smuts som stannar så kan du spola vatten med lågt tryck och försiktigt torka av smutsen med en trasa.

Behöver jag ta bort snö från solcellerna?

Snötäckta solceller minskar produktionen av el och därför kan det vara frestande att ge sig upp på taket och skotta bort snön. Men faktum är att risken för att skada både panelen och sig själv är större än vad snöns påverkan på produktionen är. Om du har ett lutande tak så smälter oftast snön när solen träffar taket, därför sköter detta sig självt. Både tak och solceller ska vara konstruerade för att tåla de snömängder vi har, så du behöver inte vara rädd för att de ska gå sönder.

Här kan du läsa mer om hur solceller fungerar på vintern

Hur upptäcker jag trasiga solceller?

Oftast upptäcker du eventuella skador genom att produktionen avviker från det normala. De vanligaste skadorna på solceller är spricka i panelen, missfärgningar eller eventuellt vattenläckor. Om du ser detta så ska du kontakta din solcellsleverantör.

Så tar du hand om dina solceller

För att sammanfatta så behövs i princip inget underhåll av dina solceller. Det räcker att du gör en synlig inspektion av anläggning någon enstaka gång per år, vilket du kan göra från marken. Titta efter synliga skador på panelerna och löst hängande kablar. Det gör inget om kablarna hänger ned men de ska inte ligga emot takbeläggningen. Passa samtidigt på att stänga av och sätta på strömmen till växelriktaren för att motionera brytarna, både på lik- och växelspänningssidan.

Det effektivaste sättet att upptäcka skador är att ha löpande koll på produktionen. Om du ser en tydlig avvikning ska du kontakta solcellsleverantören som då gör en mer noggrann kontroll.

Se alltid till att följa tillverkarens rekommendationer för service och underhåll. Det hittar du i dokumentationen som följer med din anläggning.

Vill du veta mer om skötsel och drift av solcellsanläggningar? Ladda ner vår guide med tips och råd för hur du tar hand om dina solceller.

Så tar du hand om solcellerna

Ladda ner guiden här!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen