Hur fungerar solceller på vintern?

3 min
Anders Averdal
29 aug, 2020

Under sommarhalvåret kan dina solceller producera mer el än vad du förbrukar, och därmed kan du sälja eller använda din överskottsel för att ladda din elbil. Men hur är det egentligen på vintern, kan man producera solel trots att det är snö på solcellerna, hur är det med verkningsgraden och kan man lagra elen från sommaren för att förbruka den under vinterhalvåret?

Det genomsnittliga antalet soltimmar per år varierar beroende på var i Sverige man bor. Om man bor ovanför polcirkeln på vinterhalvåret så är det mörkt större delen av dygnet. Men i stora delar av Sverige finns det förutsättningar för att producera egen el även på vinterhalvåret, emellertid i mindre skala än om man jämför med produktionen under sommarhalvåret.

Varför producerar solceller mindre el på vintern? 

Sveriges svala klimat är faktiskt idealiskt för solenergiproduktion. Det beror på att solcellernas verkningsgrad försämras när de blir varma. Vinters kyla bidrar därmed till en förbättrad arbetstemperatur och bättre verkningsgrad. Men om inte kylan bidrar till lägre produktion, vad är det då som påverkar?

Produktionsförlusten beror främst på att det är mindre antal soltimmar under vinterhalvåret. Solen står också lägre under denna period vilket leder till att solstrålarna får en lägre infallsvinkel. En annan anledning är att solcellerna kan vara täckta av snö.

Snö på solceller 

För att kunna generera solel på vintern måste solcellerna vara snöfria. Eftersom solcellerna alstrar värme när de är aktiva brukar mindre lager av snö och is smälta. Men när det bildas ett tjockare snötäcke blockeras solstrålarna vilket bidrar till en total produktionsförlust. Eftersom solcellerna är seriekopplade i solpanelen, minskar produktionen förhållandevis mycket även om bara delar av panelen är snötäckta.

Ska man skotta snö från solceller?

Eftersom det är riskfyllt att befinna sig på tak med snö och is rekommenderar jag alltid att avvakta under den tiden solcellerna är tillfälligt täckta av snö, och inte skotta eller ta bort snön från solcellerna. Det är nämligen stor risk att du gör mer skada än nytta.

Om du bor i mellersta eller södra delen av Sverige brukar snön försvinna av sig själv så fort solen kommer fram. När solcellerna är snöfria fungerar de utmärkt under vinterhalvåret. Solceller som är omgivna av snö kan få ökade energinivåer, eftersom strålarna reflekteras i snön.

Kan jag lagra solelen som jag producerar på sommaren? 

Tyvärr är elektricitet svårt och dyrt att lagra mellan två säsonger. Även om utvecklingen inom batteriteknik går snabbt kan vi ännu inte lagra så mycket el som vi skulle behöva, och får nöja oss med att direkt förbruka elen som produceras av solcellerna.

Därför är det mer lönsamt att se elnätet som ett stort batteri. Du kan sälja din överskotts-el som du producerar på sommarhalvåret och köpa hem el för att täcka ditt behov på vinterhalvåret.

Så tar du hand om dina solceller

Har du installerat solceller på ditt tak? Vad roligt! När du gjort den här investeringen vill du så klart att solcellsanläggningen ska fungera så bra och länge som möjligt. Ladda ner vår guide med tips och råd på vad du ska tänka på.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen