<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Solceller: vad kan du som inte har ett lämpligt tak göra?

4 min
Rikard Nylander
3 sep, 2022

Du är intresserad av solceller men saknar ett passande tak att sätta dem på? Misströsta inte, det finns flera bra alternativ som låter dig dra nytta av solelens fördelar även utan en egen solcellsanläggning. Du kan exempelvis bli andelsägare i en solcellspark, välja solel från ditt elbolag eller köpa el från en specifik solpark.

På två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år. Inte undra på att intresset för solenergi och solceller växer. Samtidigt väcks också nya frågeställningar. En av dessa handlar om solceller för kunder som bor i lägenhet eller i eget hus där taket ligger i norrläge och inte lämpar sig för solceller.

Finns det några bra alternativ till att ha en egen solcellsanläggning? Ja, det gör det:

Bli andelsägare i en solcellspark

Det byggs allt fler och större solcellsparker, eller solparker, runt om i Sverige. I dag finns ett 20-tal solparker och störst är anläggningen i Strängnäs som invigdes 2020, men flera andra ligger hack i häl.

Dessa finansieras lite olika, men ett sätt är att erbjuda kunderna att köpa en andel av parken. Parken styrs vanligen genom en ekonomisk förening som sköter det administrativa och ägaren får sin andel av vinsten i samband med din faktura för elhandeln. Vad kostar kalaset? En typisk andel kostar runt 1 000 kr och ger ungefär 100 kWh per år. 

Välj solel från ditt elhandelsbolag

De flesta elhandelsbolag i Sverige erbjuder specifika elavtal med el från förnybara och fossilfria energikällor. Vissa går ett steg längre och låter kunderna välja energikälla, som exempelvis solel. Det hanteras genom så kallade ursprungsgarantier; när du väljer solel så produceras motsvarande mängd solel till energisystemet. På så sätt bidrar valet av solel till att driva utvecklingen av solkraft framåt generellt.

Vi på Mölndal Energi har fossilfri el i vårt elavtal och du kan även välja elavtal med bara förnybar el eller bara solel.

Köp el från en specifik solpark

Vissa elhandelsbolag erbjuder ett tillval på elhandelsavtalet där kunden inte bara väljer solel generellt utan från en specifik solpark. Då säkerställs att den el som kunden förbrukar också produceras av den valda solparken.

Lokal, förnybar solel i Kikås

Hur ser det ut hos oss på Mölndal Energi? Vi har bestämt oss för att bygga Mölndals första solpark på Kikås, något du kan läsa mer om här. När den står färdig sommaren 2023 ska anläggningen producera el motsvarande den årliga förbrukningen för 2 000 lägenheter.

Inför byggandet har vi genomfört en undersökning för att ta tempen på hur våra kunder skulle vilja köpa sin solel. Allra störst var intresset för att bli andelsägare och därefter för att kunna göra ett tillval på sitt ordinarie elhandelsavtal. Än så länge har vi inte tagit något slutgiltigt beslut eller tagit fram några erbjudanden, men vi kommer att erbjuda solel från solparken på ett eller annat sätt.

Vill du veta mer om vad som händer med solparken? Följ länken nedan för att läsa mer och fyll i din mailadress så får du mail en gång i kvartalet om hur det går.

Vi bygger en solpark i Kikås

Vill du veta mer om vad som händer med solparken? Läs mer här och fyll i din mailadress så får du mail en gång i kvartalet om hur det går.

Läs mer om solparken

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen