Vilka är fördelarna med de nya elmätarna?

3 min
Oskar Finnerman
18 feb, 2023

Snart får du och fem miljoner andra hushåll med dig en ny, smart elmätare installerad. Med den kan du enklare hålla koll på elanvändningen samtidigt som den hjälper ditt nätbolag att få bättre överblick över elnätet. Här går jag igenom fördelarna med de nya elmätarna för dig som konsument.

De nya elmätarna blir en viktig pusselbit i framtidens elnät. Med dem får du som elkonsument bättre koll på hur mycket el du använder, så att du kan göra aktiva val för att minska din elförbrukning. Samtidigt får vi elnätsbolag en bättre överblick över var och när el behövs, samtidigt som vi kan åtgärda eventuella strömavbrott snabbare. Det sistnämnda gagnar också dig som konsument.

Ger koll på elförbrukningen per timme

Den främsta fördelen med en smart elmätare är att den ger dig en bättre överblick över din elanvändning eftersom mätaren gör det möjligt att följa elförbrukningen per timme (eller ännu oftare). Genom förbättrade data kan du bli en mer aktiv elkonsument som styr din elanvändning över dygnet och väljer att förbruka el när efterfrågan är som lägst – och priset likaså.

För att kunna spara pengar på att ändra elförbrukningen till andra timmar behöver du ha ett timprisavtal. Då betalar du ett marknadspris för el timme för timme. Här kan du läsa mer om timprisavtal och om att styra förbrukningen till tider på dygnet när elpriset är lägre.

Underlättar egen elproduktion och smarta hem

Ytterligare en fördel med de nya mätarna är att de, förutom elanvändning, också kan mäta bostadens egen elproduktion från exempelvis solceller. Mätaren visar då överskottet av produktionen som går ut på elnätet. En del av de äldre mätarna har haft den här funktionen, men med de nya elmätarna kommer alltså alla att ha den.

De nya elmätarna är dessutom förberedda för digitala tjänster som kan hjälpa dig att hitta hushållets energitjuvar. I mätaren finns en så kallad HAN-port (Home Area Network) där du kan koppla upp dina smarta hemprylar och få frekventa mätvärden. Då kan du också se till att prylarna styrs av elpriset och används när priset är som lägst. Via HAN-porten kan du också via en dongel koppla upp en laddbox mot elmätaren vilket underlättar lastbalansering.

Ytterst gör de moderna elmätarna det lite enklare att leva mer energieffektivt. Det är inte så tokigt att få vara med och bidra till ett smartare och mer hållbart samhälle hemifrån soffan, eller hur?

Kontrollera dina kontaktuppgifter

Om du är kund hos Mölndal Energi Nät så får du gärna kontrollerar dina kontaktuppgifter inför elmätarbytet. Du gör det genom att logga in på Mina sidor. Med aktuella kontaktuppgifter kan vi hålla dig uppdaterad i god tid inför elmätarbytet.

Vi på Mölndal Energi Nät kommer att genomföra elmätarbytet från och med våren 2023 till hösten 2024. 

Läs mer om elmätarbytet

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen