Så kan du använda din nya elmätare

7 min
Oskar Finnerman
27 jan, 2024

Senast 1 januari 2025 ska alla i Sverige ha fått en ny elmätare med en mängd nya funktioner. Tack vare en HAN-port eller P1-port kan du koppla upp smart teknik som energimätare, smarta hem och smarta laddboxar. Här berättar jag mer om hur du kan dra nytta av din nya elmätare.

Aktivera din P1- eller HAN-port

Från den nya mätaren kan du få ut realtidsdata via en så kallad HAN-port eller P1-port, men för att det ska fungera behöver ditt elnätsföretag först aktivera den. Detta kan krävas även när du flyttar till en bostad där den tidigare ägare har aktiverat porten, då den ofta behöver avaktiveras vid flytt.

Om du bor i Mölndal Energis nät kan du kontakta vår kundservice här så hjälper vi dig.

Det här kan du göra med P1-porten eller HAN-porten

Din elmätare har antingen en HAN-port eller en P1-port, lite beroende på när mätaren byttes ut och vilken elmätare ditt elnätsbolag har handlat upp. I Mölndal Energis nät har de allra flesta kunder fått en mätare från Kamstrup med en P1-port.

Oavsett vilken port du har fungerar de på liknande sätt och du kan använda dem till samma saker.

Det här kan du använda din P1-port eller HAN-port till:

  • Få realtidsdata om din elförbrukning
  • Koppla elmätaren till ditt smarta hem
  • Lastbalansera din laddbox

Få realtidsdata över din elförbrukning

Är du kund till oss vet du säkert om att du kan se din elförbrukning i vår app Watter. Den datan har en viss fördröjning då den först måste registreras i din mätare för att sedan skickas vidare till oss, och därefter vidare till Watter. Det kan alltså ta någon dag innan du ser din förbrukning i appen.

Genom att koppla in en så kallad dongel i din P1- eller HAN-port kan du få ut realtidsdata, vilket innebär att du kan se exakt hur mycket el du förbrukar just nu. Det gör det enklare att förstå din elanvändning och identifiera vilka apparater som förbrukar mycket el – vilket också gör det enklare att spara el.

Har du till exempel ett elavtal med timpris kan du direkt upptäcka om du förbrukar mycket el när priset är högt och agera på det. Du kan också få larm om elförbrukningen plötsligt är ovanligt hög.

Koppla elmätaren till ditt smarta hem

Med en dongel kan du också koppla upp elmätaren mot ett smart hemsystem.

Syftet är dels att göra det enkelt och smidigt, du kan följa allt i en och samma app, dels att effektivisera och spara energi. När du samlar all elektronik till samma system får du ännu mer info om din elanvändning, enheterna kan prata med varandra och mycket kan automatiseras. Den här tekniken blir allt vanligare och jag tror att den kommer att utvecklas stort framöver.

Lastbalansera din laddbox med en dongel

Elbilsladdning kräver en hel del effekt och om du samtidigt använder mycket el i hushållet så kan det leda till att proppen går. För att undvika det kan du installera lastbalansering. Då känner laddboxen av hur mycket el som används och kan tillfälligt sänka laddeffekten för att undvika överbelastning.

Du måste inte ha en ny mätare för att få lastbalansering, men ett sätt att lastbalansera är att koppla in en dongel i P1- eller HAN-porten som kommunicerar med laddboxen. Fördelen är att detta är en förhållandevis enkel och billig lösning. Nackdelen är att din laddbox och dongeln behöver vara kompatibla med varandra.

Ännu fler möjligheter i framtiden

Det finns alltså många möjligheter redan idag, men jag tror att vi bara sett början. Till exempel finns det idag inte så många olika sorters donglar, men utbudet lär växa. Jag tror också att vi kommer kunna koppla upp oss mot ännu fler elektriska prylar som värmepumpar och varmvattenberedare. På så sätt kommer vi få ännu bättre kontroll över vår energianvändning. Smarta verktyg kommer hjälpa oss att optimera och automatisera vår värme och el.

Smart för dig, miljön och elsystemet i stort.

Varför är det här viktigt?

Kanske har du hört att vår elförbrukning förväntas öka? Förra vintern talades det till och med om risk för elbrist. Men när man blickar framåt verkar inte den sammanlagda elförbrukningen vara den största utmaningen, utan effektbristen. Effekt är hur mycket el som används vid en exakt tidpunkt.

Detta påverkar elpriset och gör att det blir allt viktigare att kunna vara flexibel med sin elanvändning. Har du ett timprisavtal kan du påverka din elkostnad genom att välja när på dygnet du förbrukar din el. Senast 2027 ska dessutom alla elnätsföretag ha infört en effektavgift.

Jobbigt eller peppande – eller båda!

Vissa tycker som jag att utvecklingen med smarta verktyg och mer data känns oerhört spännande. Men jag förstår också dem som tycker att det känns överväldigande, hur mycket ska man behöva ha koll på egentligen?

Den goda nyheten är dock att ju smartare allt blir, desto mer automatiserat blir det också. Vi kommer alltså inte behöva styra detta själva, utan det ska sköta sig själv.

Elmätarbyte i Mölndal

Är du nyfiken på hur elmätarbytet i Mölndal går och hur vår mätare ser ut så kan du läsa mer här. Du kan också kolla på filmen där jag unboxar och visar upp den nya elmätaren. 

Läs mer om elmätarbytet

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen