Marknadskommentar december 2023

4 min
Calle Eriksson
5 dec, 2023

Efter en period med riktigt låga priser under hösten har nu vintern och kylan kommit. Vädret i kombination med att flera kärnkraftsreaktorer behövt göra oplanerade stopp har gett oss extra höga elpriser de senaste dagarna. Hur vinterns elpriser kommer att bli beror mycket på vädret framåt.

Under november steg spotpriset kraftigt och genomsnittspriset i SE3 ökade från 33 öre/kWh i oktober till 82 öre/kWh i november. Kortfattat beror prisuppgången  på ett ordentligt väderomslag. Ett högtrycksområde har gjort att temperatur, vind och nederbörd fallit långt under normala nivåer. Dessutom har flera kärnkraftsreaktorer tagits ur produktion under flera dagar på grund av oplanerade stopp.

Under hösten har de meteorologiska förutsättningarna förändrats mycket snabbt inom det nordiska elsystemet. Inom loppet av två månader har vi rört oss från den ena extremen till den andra, från ett ovanligt blåsigt, milt och nederbördsrikt väder till raka motsatsen. Det är egentligen inget ovanligt med det men det har trots allt fått ett stort genomslag på den för elmarknaden så viktiga hydrologiska balansen*. Tillsammans med en fortsatt hög export av el från Norden till kontinenten har förändringarna i vädret lett till en stadig minskning av den hydrologiska balansen. Överfulla vattenmagasin i södra Norge är historia och istället är nu nivån en bra bit under det normala igen, i likhet med nivån under de senaste två vintrarna.

graf marknadskommentar 231205

Bild: Hydrologisk balans Norden 2010-2023, GWh (källa: Volue Insight)

Under de här förhållanden är det i praktiken det kontinentala priset på kol, gas och utsläppsrätter som sätter priset även i SE3 och SE4, och väderprognosen för december ser för tillfället inte ut att bjuda på några större väderomslag heller. De förändrade förutsättningarna har lett till att terminsmarknaden prisat in allt högre priser för vintern och i skrivande stund uppskattar marknaden det genomsnittliga spotpriset under vintern (dec-feb) till runt 100 öre/kWh. Det är en prisuppgång på nästan 80 procent under de senaste två månaderna.

December inleddes med att spotpriset direkt kopplades till den kontinentala prisnivån, och helgen var inget undantag. Det som däremot är anmärkningsvärt är att spotpriset blev högre än det kontinentala spotpriset både den 4e och 5e december, i samtliga elområden i Sverige. Vi importerade alltså så mycket el att exportkablarna mellan Sverige och kontinenten inte räckte till för att överföra det kontinentala spotpriset, vilket gjorde att vi fick ett högre elpris än Europa. Under de kallaste och minst blåsiga vinterdagarna bör vi alltså även i framtiden räkna med betydligt högre spotpriser än de 100 öre/kWh som nu prisas in.

elpris marknadskommentar 231205

Bild: Spotpriserna på dygnsbasis under 4 december i EUR/MW (källa: Nord Pool)

Det dock viktigt att påminna sig själv om att vädret snabbt kan slå om igen, oavsett vad meteorologerna säger i nuläget. De nuvarande väderförhållandena är trots allt inte normala för säsongen och därmed är det bara en tidsfråga innan ett lågtryck kommer och pressar upp värdena över normalen igen. Det inträffade förra året och kan mycket väl inträffa igen redan innan året är slut.

Om vi slutligen blickar framåt på helåret 2024 har den försämrade hydrologiska balansen och dagens höga spotpriser även här smittat av sig på marknadens förväntningar. Terminskontraktet för 2024 har handlats upp 40 procent bara under den senaste månaden, vilket visar på hur osäker marknaden fortfarande är på var det framtida genomsnittliga spotpriset ska landa.  

export marknadskommentar 231205

Bild: Terminskontrakt helåret 2024, systempris i EUR/MW (källa: Montel)

* Hydrologisk balans - den mängd vatten som finns i vatten- och snömagasinen hos vattenkraften i förhållande till en normalsituation, räknat i TWh.

Prenumerera på marknads-kommentarer