Marknadskommentar januari 2023

3 min
Henrik Lyngåker
17 jan, 2023

Tidigt i höstas, när marknaden var som mest uppskruvad, räknade man med spotpriser på över 400 öre/kWh i december. Riktig så illa blev det inte, men det kalla vädret under framför allt den första halvan av månaden fick priserna att stiga till mycket höga nivåer och sammantaget blev december den dyraste månaden någonsin i tre av fyra svenska elområden. I SE3 landade spotpriset på 270 öre/kWh. December var också en månad med hög elförbrukning för många kunder.

Under i stort sett hela 2022 var priserna högre än någonsin tidigare. Den helt avgörande faktorn var Rysslands invasion av Ukraina. Gasleveranserna från Ryssland till Europa började minska redan under sommaren 2021. Då var det Ryssland som höll tillbaka med motiveringen att de först behövde fylla på sina egna gaslager. När sedan kriget bröt ut och sanktionerna från väst inleddes upphörde leveranserna nästan helt. Den billiga ryska gasen fick ersättas med betydligt dyrare alternativ. Situationen förvärrades sedan ytterligare av att man hade låga nivåer i de nordiska vattenmagasinen och stora problem med tillgängligheten i den franska kärnkraften.

Detta slog mycket hårt mot elpriserna i hela Europa. I södra Norge liksom i Danmark och Finland var priserna ännu högre än i södra Sverige. Under året blev det extra tydligt hur integrerad den europeiska elmarknaden har blivit. Det var bara de norra delarna av Sverige och Norge som inte drabbades, även om priserna steg till höga nivåer även i dessa områden mot slutet av året.

Glädjande nog har det nya året inletts med betydligt lägre priser jämfört med december. När halva första månaden har passerat ligger snittspotpriset i SE3 på strax under 90 öre/kWh. På nederbördsfronten är läget positivt: i januari har det kommit mycket mer nederbörd än vad det gjorde i december. Det har också varit ett snäpp varmare än normalt vilket gör att förbrukningen är lägre för många. Prognosen för de kommande två-tre veckorna ser i stort sett likadan ut. Ytterligare en positiv signal är att gaspriset har sjunkit kraftigt, framför allt som en följd av gynnsamt väder.

Terminskontrakten på el för februari och mars handlas nu på 120 öre/kWh medan april omsätts på 100 öre/kWh. Marknaden förväntar sig alltså en aning högre priser under resten av vintern. Men nivåerna ligger långt under decemberpriset. Detta är ett rimligt antagande som det ser ut just nu, det finns till och med utrymme för ytterligare nedgångar. Samtidigt såg vi i november och december hur snabbt läget kan förändras. November inleddes med varmt väder, mycket vindkraftsproduktion och spotpriser på 30-60 öre/kWh. En månad senare svängde vädret om helt och priserna steg med flera hundra procent. Den risken finns även för de kommande veckorna, men just nu ser vi inga sådana tecken i prognoserna.

marknadskommentar_januari_2023-1

Prenumerera på marknads-kommentarer