Marknadskommentar juni 2023

4 min
Henrik Lyngåker
8 jun, 2023

Elpriserna fortsätter att sjunka. I maj blev snittspotpriset för SE3 bara 39 öre/kWh. Det var inte många som vågade hoppas på sådana priser när energikrisen diskuterades som mest innan årsskiftet. Då såg de flesta framför sig att priserna skulle vara mycket höga under lång tid. Sedan blev vintern relativt mild och det bidrog till att gaspriset sjönk ordentligt. Nu är priset på gas tillbaka på samma nivåer som innan kriget och det är huvudanledningen till att också elpriserna har gått ned.

I maj såg vi också negativa dygnspriser för första gången i Sverige. Speciellt den 28 maj var en dag med mycket låga priser över hela Europa. Eftersom det var en söndag var förbrukningen låg, samtidigt som produktionen av el gick på högvarv. I Nederländerna var priset -450 öre/kWh under en timma detta dygn. I norra Sverige blev snittpriset för hela dygnet -3 öre/kWh. I södra delen av landet gick priserna upp på kvällen vilket gjorde att snittpriset för dygnet landade på 12 öre/kWh men under större delen av dygnet var priserna negativa även i dessa områden.

Hur kan det då bli så här? Jo, det har att göra med den mycket stora utbyggnaden av solkraft i många länder – inte minst i Tyskland och Nederländerna. Precis som med vindkraften finns det begränsade möjligheter att kontrollera produktionen av solkraft. Den går inte att reglera som man kan göra med vattenkraften till exempel. Vid vissa tillfällen, som till exempel den 28 maj, kan det därför produceras mer el än vad som faktiskt efterfrågas – och då blir priserna negativa. Det är egentligen en signal till producenterna att dra ned produktionen, men det är alltså lättare sagt än gjort i många fall. Troligen kommer vi att få se flera timmar där priserna är negativa framöver. I Sverige har man dock större möjligheter att reglerera produktionen jämfört med till exempel Danmark, Tyskland och Nederländerna där negativa elpriser är vanligare. Men trenden syns även här.

Vi tror att elpriserna kommer att vara fortsatt låga de kommande veckorna. Gaspriset visar inga tecken på att stärkas och vi tror att hög produktion av vind- och solkraft, i kombination med låg efterfrågan på el, kommer att hålla nere priserna. Men på lite längre sikt är det viktigt att bevaka utvecklingen i vattenkraftmagasinen. Det torra vädret vi har sett den senaste tiden – både som faktiskt utfall och i de senaste väderprognoserna – har redan fått nivåerna att sjunka och blir det en fortsatt torr sommar kommer detta att dra upp elpriserna igen. 

marknadskommentar-juni-2023

 

Prenumerera på marknads-kommentarer