Marknadskommentar oktober 2023

4 min
Calle Eriksson
11 okt, 2023

Spotpriset i SE3 fortsatte sjunka i september och landade på 20 öre/KWh. Det är näst intill en halvering jämfört med augusti och en tiondel av vad priset var i september förra året. Även utifrån ett 10-årsperspektiv är det här rekordlågt för september månad, vilket återigen påminner oss om hur extremt volatil* elmarknaden fortfarande är.

Anledningarna till det låga priset är främst gynnsamma väderförhållanden och flera överfulla vattenmagasin i både Sverige och Norge. Det har blåst, regnat och varit ovanligt milt för årstiden, vilket pressade vattenkraftsproducenterna till att producera el till spotpriser runt 0 öre.

Vindkraften har gått på högtryck och stod för rekordstarka 28 procent av den svenska elproduktionen. Tillsammans med vattenkraften gav de tidvis kärnkraftsproducenterna så tuffa konkurrensvillkor att de frivilligt valde att dra ned produktionen till under 50 procent av den installerade kapaciteten i Sverige. Trots att den tillgängliga kapaciteten hos kärnkraften ökat allt eftersom de årliga revisionerna slutförts, var det helt enkelt inte lönsamt att producera till de låga prisnivåerna.

Under de senaste två veckorna har däremot väderförhållandena succesivt normaliserats och kärnkraftsproducenterna har då sakta men säkert skruvat upp produktionen. I skrivande stund producerar den finska kärnkraften till nära full kapacitet och i Sverige är motsvarande siffra 78 procent. Förutsatt att också sista reaktorn Forsmark 2 startar upp som planerat den 14 oktober är samtliga reaktorer i Norden återigen i drift.

Blickar vi framåt ser vi nu att lägre temperaturer i kombination med en torrare och mindre blåsig väderprognos snabbt också förändrar förutsättningarna för alla kraftslag. Kärnkraften kommer fortsätta öka upp mot full produktion allt eftersom temperaturen sjunker och efterfrågan på eluppvärmning stiger. Sen är det i huvudsak vädrets makter som avgör hur ofta och länge elområdena SE3 och SE4 kommer få kontinentala priser. 

De fria marknadskrafterna strävar ständigt efter att jämna ut priset på energi mellan olika länder och en av grundbultarna i det europeiska energisystemet är att möjliggöra detta. Det som dock begränsar de fria marknadskrafterna från att jämna ut priset är de begränsningar som finns i överföringskapacitet mellan länder. Det finns flaskhalsar som gör att vi inte kan exportera hur mycket el som helst och priserna blir därför ofta olika i Sverige gentemot kontinenten.

Det vi ser nu är att prisbilden i SE3 och SE4 blir alltmer binär eller tvådelad. Är vädret gynnsamt produceras så mycket el i Norden att exportkablarna fylls helt. Det blir så mycket el kvar i SE3 och SE4 att spotpriset de timmarna blir nära noll eller till och med negativa.

De timmarna vi inte producerar riktigt lika mycket el, när det inte blåser eller om det är kallt, och vi inte fyller exportkablarna helt får vi istället liknande priser som kontinenten: runt 100-150 öre/kWh. Det gör att priset svänger stort från timme till timme, som du kan se i grafen nedan.

* Volatilitet – svängningar och variationer från medelvärdet. Att elmarknaden eller elpriset är volatilt innebär att det varierar mycket.

Spotpris SE3 senaste 10 dygnen oktonber 2023

Bild: Graf över spotpriset i SE3 på Nord Pool under 10 dagar i oktober 2023.

Prenumerera på marknads-kommentarer