Spara pengar och energi på minskat matsvinn

4 min
Henrik Dalman
8 feb, 2020

Vi har nog alla varit där. Vi köper eller lagar mat, stoppar resterna i kylen och glömmer sedan av dem. Bara för att hitta dem någon vecka senare, bakom förra årets chilimarmelad eller nässelpeston vi fick i present av grannen. Låt oss ta tag i det onödiga matsvinnet och spara både pengar och energi!

Enligt Statistiska centralbyrån slänger vi hela 45 kilo mat och dryck per person varje år. Ungefär en tredjedel av det, 19 kilo, är fullt ätbart! Och vi kan inte ens skylla på restauranger och storkök; hushållen står nämligen för 17 kilo och restauranger och storkök för bara 2 kilo. 

Matsvinn – onödigt för plånboken och planeten

Matsvinn är maten som kastas fast vi egentligen hade kunnat äta upp den. Mat vi handlat fast vi inte behövde den. Och mat vi inte ätit upp i tid. 

Matproduktion och transporter orsakar utsläpp som påverkar klimatet – dessutom sker det helt i onödan om vi inte ser till att äta upp maten vi köpt. 

Men varför slänger vi så mycket mat? Det finns många olika anledningar till att de där 19 kilona hamnar i soporna:

  • Vi planerar våra matinköp dåligt.
  • Vi tolkar datum för bäst före och sista förbrukning fel.
  • Vi tar inte tillvara alla delar av råvaror eller rester.
  • Vi tömmer inte förpackningar ordentligt.

Hur kan vi minska svinnet? 

Mycket av svinnet är alltså mat som vi hade kunnat äta om vi bara tänkt lite annorlunda. 

Om vi har bättre koll på vad som finns i kylskåpet och planerar måltiderna utefter det, så kan vi använda och äta upp maten istället för att kasta den.

Här är några enkla tips på saker vi kan göra för att minska matsvinnet.

1. Granska bäst före- eller sista förbrukningsdatum med kritiska ögon
Många blandar ihop begreppen "bäst före-datum" och "sista förbrukningsdag". Bäst före-datum är en rekommendation; om du förvarat maten enligt anvisningarna håller den oftast mycket längre än så. Lita på dina sinnen mer än rekommenderade datum; om maten luktar och smakar som den ska kan du äta den utan problem. Sista förbrukningsdag är däremot något att hålla koll på. Den innebär att maten inte ska ätas efter det datumet, eftersom maten till och med kan vara hälsofarlig. Så skippa bäst före-tänket, men håll koll på sista förbrukningsdag!

2. Planera mera
Planering är nyckeln för att slänga mindre mat. 
  • Köp inte mer frukt och grönsaker än vad du hinner göra av med innan de blir dåliga. 
  • Köp bara mat med kort datum om du vet att du ska äta maten inom en snar framtid. 
  • Håll koll på vilka livsmedel som finns i kylen. Frys in det som du inte kan äta just nu – livsmedel som skinka, grädde och ost går utmärkt att frysa och använda i matlagning senare.
  • Gå igenom vad som finns i frysen regelbundet – och planera för att äta upp maten i tid. Om du märker maten med innehåll, antal portioner och tillagningsdatum är det enklare att planera för att äta upp den. 

3. Ta hand om rester
Ibland lägger vi upp onödigt mycket mat på tallriken och orkar inte äta upp, särskilt vid de ack så lockande lunchbufféerna. Lägg inte upp mer mat än du orkar äta upp – ta hellre fler gånger om du är mer hungrig!

Ställ in matrester i kylen så snart de svalnat efter måltiden, så håller maten längre. Frys in rester som du vet inte kan ätas de närmsta dagarna. Och planera in resterna när du planerar måltider. De går bra att äta så länge de luktar och smakar som vanligt.

En energismart guide

Vill du spara pengar och miljö genom att minska din energiförbrukning inom fler områden? I vår guide “Tillsammans mot en hållbar framtid – så blir du mer energismart” hittar du fler tips om vad du kan göra för att hålla nere din påverkan på vår planets resurser.

Ladda ner den här!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen