<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Så laddar du elbilen hemma

5 min
Magnus Ivarsson
2 sep, 2023

De senaste åren har jag fått många frågor om hur man ska ladda elbilen hemma. Kan jag ladda direkt i eluttaget? Behöver jag köpa en laddbox? Finns det risk för brand om jag laddar hemma? I den här artikeln har jag samlat svaren på de vanligaste frågorna.

Möjligheten att ladda elbilen hemma eller i närheten av hemmet är en förutsättning för en smidig vardag. Anledningen är att det ger dig möjlighet att ladda under natten, då de flesta bilar ändå står still, och både elpriset och belastningen på nätet är som lägst.

När du får din elbil levererad följer det oftast med en så kallad Mode 2-kabel, där den ena änden har en kontakt för ett vanligt 230 V vägguttag och den andra änden en kontakt till din elbil. Den här typen av kabel är en räddare i nöden i de situationer där det saknas andra möjligheter till laddning, och också en av de få gångerna den ska användas.

Eftersom vanliga vägguttag inte är gjorda för den höga belastningen som krävs för att ladda elbilar avråder elsäkerhetsverket från regelbunden laddning i vägguttag.

Hur ska jag ladda elbilen hemma?

För en säkrare och snabbare laddning i hemmet rekommenderas en laddbox. Den fungerar som anslutningspunkt mellan elnätet och elbilens batteri. Genom att installera en laddbox får du en säker, bekväm och effektiv laddningsstation i hemmet.

Laddboxen är ett betydligt smartare val än en mode-2 kabel. Så fort det sker en anslutning mellan din elbil och laddboxen kan den avgöra hur mycket el som ska överföras, vad kabeln tål och hur mycket laddeffekt som din elbil klarar av. Installationen görs av en yrkesperson och enligt kraven ska det alltid finnas en egen jordfelsbrytare till laddboxen, antingen inbyggd eller separat. Det gör att laddboxen minimerar risken för överbelastning och brand.

Ladda elbil med 1-fas eller 3-fas. Vad är skillnaden?

När du står inför valet av vilken laddbox du ska installera, ska du bland annat avgöra om den ska vara kompatibel med 3-fasström eller om det räcker med 1-fas. Alla elbilar kan ladda med 1-fas, men fler och fler bilar fungerar nu även med 3-fas. Dubbelkolla därför först vad din elbil kan laddas med.

Skillnaden mellan 1-fas och 3-fas är antalet strömförande ledare som används för att leverera el till laddboxen och därmed elbilen.

Att ladda elbilen med 3-fas innebär med andra ord att den laddas med tre elledare, vilket går betydligt snabbare än med 1-fas. Därför är det ett val som avgör hur lång tid det tar att ladda din elbil.

Hur lång tid det tar att ladda bilen hemma avgörs även av batteristorleken och strömstyrkan. Som exempel kan man räkna med att en 1-fas 16A ger ca 2 mil/laddtimma medan en 3-fas 16A ger ca 6 mil/laddtimme.

Om laddningstiden är en viktig faktor för dig bör du sträva efter att välja en elbil som är kompatibel med en 3-fasladdbox.

Ladda elbil hemma med solceller

Det är fullt möjligt att ladda elbilen med solel om du har solceller hemma, men det finns några saker att tänka på. Eftersom möjligheterna att spara solel är begränsat, är det svårt att säkerställa att du endast laddar med solel. Har du solceller installerade kommer du högst sannolikt att ladda med både solel och köpt el.

Vill du öka chanserna att alltid ladda med solel ska du antingen ladda på dagtid då solen skiner, eller installera en smart laddbox. Idag finns ett fåtal laddboxar som är anpassade för solel och där du kan bestämma när du vill ladda med solel.

Allt du behöver veta om elbilsladdning

Jag hoppas den här artikeln gav dig lite mer information om vad du ska tänka på när det gäller att ladda hemma.

Har du fler funderingar? Klicka nedan för att ladda ner guiden ”Allt du behöver vet om laddning av elbilar” nedan.

Guide: Allt du behöver veta om elbilsladdning

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen