Vilken laddbox ska jag välja?

5 min
Magnus Ivarsson
10 feb, 2024

Funderar du på vilken laddbox som är rätt för dig? I den här artikeln delar jag mina tankar och erfarenheter kring hur du väljer rätt laddbox. Låt oss titta närmare på några viktiga faktorer som du behöver överväga.

Elbilsmarknaden har vuxit snabbt de senaste åren och det finns många olika typer av varumärken och modeller att välja mellan. Många tycker att det är svårt att navigera mellan alla olika laddboxar, vilket jag förstår. Det som skiljer dem åt är ofta ganska tekniska grejer.

Väg pris mot funktionalitet

De allra flesta laddarna funkar helt okej, de gör sitt jobb och ser till att din bil laddas. Men vill du ladda så smidigt och effektivt som möjligt är det värt att titta närmare på de tekniska detaljerna som skiljer dem åt. Det är inte alltid som dyrare innebär bättre och tvärt om.

Mitt råd är att välja den laddbox som ger dig bäst förutsättningar - utifrån det pris som du är beredd att lägga.

Effektiv laddning

Oavsett vilken typ av elbil eller laddhybrid du har idag så är mitt råd att köpa en laddbox som kan kopplas in och ladda på alla 3 faser. Det finns laddboxar som är 1-fas, men även om din bil bara klarar 1-fas idag så kommer du inte vilja byta laddbox den dag du byter till en bil som går att ladda med 3 faser.

Om du funderar på att någon gång skaffa en elbil till och vill installera ytterligare en laddbox är det smart att välja laddboxar som har fasbalansering. Då kan faserna användas på ett optimalt sätt. Det är också viktigt att de båda laddboxarna kan kommunicera med varandra och lastbalanseras gentemot hushållets övriga förbrukning, vilket löses med lastbalansering med en så kallad effektvakt.

Vilka laddboxar har fasbalansering?

Några exempel på laddboxar med fasbalansering är Easee Lite, Zaptec Go, Garo Entity, Charge Amp Dawn och Aura.

Ska man välja en laddbox med låg eller hög effekt?

Ibland får jag frågan om det är bäst att välja en laddbox med hög eller låg effekt. Jag brukar svara att det egentligen inte finns någon anledning att välja en med låg effekt framför en med hög effekt.

Är det en prisfråga så kan det vara värt att fundera på, men idag har många laddboxar i det lägre prissegmentet 22 kW effekt. Även om du har en elbil eller laddhybrid idag som inte kan utnyttja laddboxens laddeffekt fullt ut så kanske du köper en annan elbil i framtiden.

Har du en låg huvudsäkring och är orolig för att den ska gå så är det viktigare att installera så att laddboxen kan lastbalanseras gentemot hushållets övriga förbrukning, som jag nämnt ovan. Då vet du att du alltid kan använda den effekt som finns tillgänglig och ladda så effektivt som möjligt.

Tänk på: köp laddbox och installation samtidigt

Jag vill också passa på att påminna om att köpa laddbox och installation från samma leverantör, annars är du inte berättigad till skatteavdraget för laddboxen. Här kan du läsa mer om hur skattereduktion för grön teknik fungerar.

Elavtal med rabatt på laddbox

För dig som tecknar ett rörligt elavtal hos oss på Mölndal Energi erbjuder vi nu 5 procent rabatt på totalsumman för köpet av laddbox hos vår samarbetspartner Evify (värde upp till 1699kr), innan avdraget för grön teknik.

Evify kan du enkelt ange din bilmodell för att se vilka laddboxar som passar.

Hitta rätt laddbox för dig

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen