Behövs lastbalansering vid installation av laddbox?

5 min
Magnus Ivarsson
13 maj, 2023

Om du tittar på att installera en laddbox hemma så stöter du ofta på en mängd nya termer. En av dem är lastbalansering. Hur vet du om du behöver lastbalansering eller om det är ett onödigt tillägg? Det svarar jag på i den här artikeln.

Vad är lastbalansering?

Lastbalansering innebär att man fördelar den el som finns tillgänglig mellan ditt hushåll och din laddbox. Med dynamisk lastbalansering sker detta automatiskt, din laddbox kommunicerar med din elcentral om hur mycket el som används i hushållet för tillfället och använder den el som finns kvar. Syftet med lastbalansering är att undvika överbelastning i din elcentral.

Säg att det till exempel är riktigt kallt ute så att din eluppvärmning går för fullt, samtidigt som torktumlaren är igång och du lagar mat. Om du då också kopplar in din elbil kan du gå över den mängd elförbrukning som din huvudsäkring klarar av. I vanliga fall skulle det leda till att elsystemet överbelastas - ”proppen går”. Med lastbalansering laddas i stället elbilen tillfälligt med mindre effekt, och du undviker överbelastning. Här kan du läsa mer om vad lastbalansering är och hur det fungerar.

Behöver jag lastbalansering till min laddbox?

Om du har behov av lastbalansering beror på flera faktorer, framför allt hur stor huvudsäkring du har och hur mycket el du förbrukar.

Har du en låg huvudsäkring och/eller hög elförbrukning finns det inte så mycket eleffekt kvar till att ladda elbilen med. Istället för att höja huvudsäkringen, som både kostar pengar vid uppsäkring och ger dig högre löpande elnätskostnader, är lastbalansering en bra lösning.

Andra saker som avgör om du behöver lastbalansering är om du planerar att ha fler än en elbil och framför allt hur snabbt du vill kunna ladda. Det spelar också in om du har elektriska apparater som drar väldigt mycket el, till exempel elbastu eller pool, och när och hur du vill kunna ladda.

Lastbalansering är bra om du har:

  • Hög elförbrukning
  • Låg huvudsäkring
  • Elkrävande elektriska maskiner eller apparater
  • Har två elbilar
  • Vill kunna ladda så snabbt som möjligt

Ibland kan det vara svårt att själv veta om du behöver lastbalansering, rådgör gärna med din laddboxleverantör eller en certifierad elektriker.

I den här artikeln utgår jag från hushåll som installerar en laddbox. Här kan du läsa mer om lastbalansering för företag, brf.er och samfälligheter.

Fördelar och nackdelar med lastbalansering

Lastbalansering har främst fördelar men också någon nackdel, här är de största:

Fördelar med lastbalansering

  • Du värnar om elsäkerheten och ditt elsystem – och slipper byta proppar hela tiden.
  • Du optimerar laddningen av din elbil och kan ta del av den eleffekt som finns tillgänglig, vilket gör att du kan ladda snabbare.
  • Du slipper höja din huvudsäkring.

Nackdelar med lastbalansering

  • Det är en tilläggstjänst som kostar extra.

Om du inte vill installera lastbalansering så finns det andra lösningar, som att manuellt sänka din laddeffekt (statisk lastbalansering) eller att bara att ladda på natten när din elförbrukning ändå är lägre. Men lastbalansering är ofta den bästa och smidigaste lösningen. 

Att tänka på om du väljer lastbalansering

Lastbalansering är ett samlingsbegrepp och det finns flera olika lösningar. Till exempel kan det finnas lastbalansering inbyggt i laddboxen eller så är det något som behöver installeras separat. Se till att du förstår vilken typ av lastbalansering som du erbjuds och om den är rätt för dig.

Tänk på att lastbalansering oftast är en tilläggsprodukt som kostar extra. Det är möjligt att lägga till lastbalansering efteråt om du upptäcker att det behövs. Fördelen med att installera det direkt är att den räknas in i totalkostnaden för installationen, och du kan då få skatteavdrag för Grön teknik för det.

Har du en ny elmätare kan du däremot själv lösa lastbalanseringen:

Enklare lastbalansering med nya elmätare

Kanske har du hört att alla elmätare i Sverige ska vara utbytta innan 2025? Anledningen är att regeringen satt nya funktionskrav på mätarna så att de är redo för en mer energikrävande framtid.

En fördel med de nya elmätarna är att de har en HAN- eller P1-port. I det uttaget kan du själv sätta in en ”dongel” som kommunicerar med din laddbox och lastbalanserar elbilsladdningen. Med en äldre elmätare måste du ta hjälp av en behörig elektriker för att installera lastbalansering.

Här berättar vi mer om elmätarbytet i Mölndal Energis elnät.

Allt du behöver veta om elbilsladdning

Du hittar fler tips och råd om elbilsladdning i vår guide, fri att ladda ner här.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen