<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Var kan man ladda sin elbil?

3 min
Per Salomonsson
22 maj, 2021

En naturlig fråga innan du skaffar elbil är var du kan ladda upp batteriet. I den här artikeln reder jag ut hur du ska tänka kring laddinfrastrukturen innan du byter ut fossilbilen. I slutet av artikeln kan du ladda ner en guide om laddning av elbilar.

Var är det bäst att ladda elbilen?

För att få en stressfri körupplevelse med din elbil är det viktigt att du har tillgång till en laddstation. Jag tycker att man framförallt ska undersöka tre saker när man funderar på var man ska ladda sin framtida elbil. För det första, finns det möjlighet att ladda på din egen bostadsparkering? För det andra, går det att ladda på jobbet? Slutligen är det bra att se över hur laddinfrastrukturen generellt ser ut i ditt område och på de platser där du kommer befinna dig, såväl i Sverige som Europa.

Ladda elbil hemma

Eftersom det tar cirka 8–12 timmar att ladda upp en elbil med hushållsel så är det optimalt att kunna ladda elbilen på dess ordinarie parkeringsplats. För de allra flesta innebär det bostadsparkeringen. Beroende på om du bor i villa eller lägenhet finns det olika lösningar för hur du får el till din bostadsparkering. I den här artikeln kan du läsa mer om vad du ska tänka på om du bor i lägenhet. 

Ladda elbil på jobbet

Den som har möjlighet att ladda både hemma och på arbetsparkeringen brukar täcka sina vardagliga behov av att ladda elbilen. Många arbetsgivare är villiga att hjälpa till i omställningen till fossilfritt och att erbjuda anställda att ladda elbilen ökar arbetsplatsens attraktionskraft. Om det inte finns möjlighet att ladda bilen på parkeringsplatsen idag, fråga din arbetsgivare hur de ser på att skaffa laddpunkter framöver.

Ladda elbil karta

Den tredje frågan du ska undersöka innan du skaffar elbil är hur den generella laddinfrastrukturen ser ut. Tänk igenom hur dina vardagsrutiner ser ut, dina körrutter och semestervanor. Finns det tillräckligt med laddstationer som täcker ditt behov? Idag finns det många bra kartor över laddstationer både över Sverige och Europa. Jag brukar till exempel rekommendera att använda E.ONs karta över laddstationer.

Det bästa är att ladda bilen där du är

Det bästa scenariot är såklart att kunna ladda bilen var du än befinner dig. Därför erbjuder vi på Mölndal Energi en laddtjänst som du kan använda för att enkelt betala din laddning med app eller laddkort. Genom vårt samarbete med E.ON energilösningar får du tillgång till ett brett utbud av laddstationer runt om i Sverige och övriga Europa.

Registrera dig för app eller laddkort här

Guide: Allt du behöver vet om laddning av elbilar

Om du vill veta mer om laddning av elbilar ladda ner guiden ”Allt du behöver vet om laddning av elbilar” nedan.

Allt du behöver veta om laddning av elbilar

Om du vill veta mer om elbilsladdning så kan du ladda ner vår guide. Den innehåller bland annat svar på vilka ladduttag som finns och vad du kan få för skatteavdrag när du installerar en laddbox.

Ladda ner guiden här!

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Prenumerera på bloggen