<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Vad kostar det att ladda en elbil?

6 min
Anders Averdal
7 aug, 2021

Att välja elbil och ladda den med el från förnybara källor är nog det klimatvänligaste sättet att köra bil. Men vad säger plånboken? Blir det dyrare med elbil än fossilbil? Eller blir det kanske till och med billigare i längden? Även om elbilarna vid inköpet har en ganska hög prislapp jämfört med fossilbilarna, måste man ju också räkna in bränslekostnaden för att få en klar bild över totalkostnaden för bilåkandet. Att tanka fossilbilen kostar runt femton kronor litern, men vad kostar det att ladda en elbil – och vilken blir milkostnaden?

Milkostnad – från liter till kilowattimmar

Under de senaste hundra åren har vi vant oss vid att tänka i volym när det gäller bilbränslen. När vi fyller tanken med bensin eller diesel betalar vi för precis så många liter vi fyllt på med, och literpriset är ungefär detsamma oavsett vilken tankstation vi väljer. Vi vet också ungefär hur mycket bensin eller diesel som bilen drar per mil, och med en enkel överslagsberäkning har vi milkostnaden.

Egentligen är det på samma sätt med elbilen, men här är bensintanken utbytt mot batterier och tankens maxvolym motsvaras av batteriernas maximala laddningskapacitet. Bränslet vi fyller på är elektricitet, men mängden räknas inte i liter, utan i kilowattimmar (kWh).

En fossilbil förbrukar vanligen 0,5-1 liter bränsle per mil, och milkostnaden landar därför någonstans på 8-15 kronor beroende på vilken bil man har och hur man kör den.

En elbil förbrukar runt 2 kWh per mil, och milkostnaden landar någonstans kring 2,50-25 kronor. Men varför varierar kostnaden så mycket jämfört med fossilbilen? El till elbilen är ungefär som dricksvatten: Tar du ett glas hemma ur kranen kostar det inte mycket, men samma glas vatten på en fin restaurang kan vara dyrt.

Samma el – men olika elpris

Konkurrensen och olika regelverk gör att bensin och diesel kostar ungefär lika mycket var man än tankar fossilbilen – runt femton kronor litern. Och prisskillnaden mellan olika tankstationer är så liten, att det inte ger någon större besparing att välja den ena i stället för den andra.

Men för elbilisten är det inte riktigt samma sak. Kostnaden för att ladda är helt beroende av var och hur hen väljer att ladda bilen.

Ladda hemma – billigast

När du laddar bilen hemma betalar du elpriset som står i ditt elavtal. Låt oss anta att din totalkostnad är 1,50 kr/kWh, och din snåla elbil drar 1,6 kWh/mil, då blir din milkostnad cirka 2,50 kr. En mer energikrävande elbil kan dra uppåt 3 kWh/mil vilket ger en milkostnad på ca 4 kr/mil

Hemmaladdad elbil: 2,50-4 kr/mil

"Full tank", det vill säga full laddning av ett 100 kWh-batteri kostar alltså cirka 150 kr.

Snabbladda på laddstation – dyrare och dyrast

När du laddar på laddstation blir det genast dyrare. Även om ägaren till laddstationen betalar ungefär samma elpris som du, drivs stationen som en affärsverksamhet med investeringar och kostnader som i slutändan måste täckas av intäkterna. Med den tekniska utrustningen på laddstationen går laddningen snabbare än hemma, och denna bekvämlighet tar man också betalt för. Olika aktörer tar olika pris för laddningen och det brukar variera mellan 3,50-6 kr/kWh. Vissa erbjuder supersnabb laddning, och denna kan kosta uppåt 8 kr/kWh.

Du avgör själv vad det kostar

Om du har en stor energikrävande elbil och laddar den på snabbladdstationer, kan det i värsta fall bli dyrare än att köra fossilbil. Å andra sidan, med en hemladdad energisnål elbil blir driftkostnaden en bråkdel av fossilbilens. Självklart kan du bli tvungen att ladda på laddstation då och då, till exempel vid längre resor. Men med lite rutin och planering kan du minimera kostnaderna genom att ladda din elbil hemma eller på jobbet. Om du dessutom väljer ett avtal med el från förnybara källor slår du två flugor i en smäll – låga driftskostnader för elbilen och minskat klimatavtryck.

Vill du läsa mer om elbilsladdning som rekommenderar jag dig att ladda ner vår guide nedan. Är du nyfiken på våra erbjudanden i form av laddboxar och laddkort så hittar du dem här

Allt du behöver veta om elbilsladdning

Ladda ner guiden här!

Prenumerera på bloggen