Varför betala för el i onödan?

4 min
Henrik Dalman
15 feb, 2020

Statistiska Centralbyrån har beräknat att de svenska hushållen kastar bortåt en halv miljon ton mat och dryck varje år. Det blir ungefär 50 kg per person som går till spillo – helt i onödan. Men hur är det med elen? Hur mycket av din elräkning kastar du rakt i sjön? 

Många bäckar små ...

När det gäller matsvinnet upplever nog de flesta att de inte kastar så mycket mat. Men vad man inte tänker på är att det är den där maten som blev över i förrgår och äpplet som legat ett tag och därför åker i soporna, som tillsammans blir hisnande 50 kg per person och år. Det är först när man lägger ihop alla de där små obetydliga sakerna som man inser att vi faktiskt slösar massor helt i onödan. Och detsamma gäller för el.

El som försvinner

När man talar om elsvinn kan man mena olika saker. Det finns förluster/svinn av tekniska orsaker, men det uppstår också ett svinn av vårt eget beteende där hemma.

Svinn i systemet
Det finns faktiskt ett svinn i själva ledningarna när elen transporteras. Faktum är att ungefär 10 000 GWh faktiskt försvinner årligen. Det är en förlust som motsvarar ca 7 % av all el som vi producerar och importerar. Men som konsumenter kan vi inte påverka och minska detta svinn, eftersom det uppstår främst av tekniska orsaker.

Svinn i hemmet
Att slösa el i onödan kan vi däremot påverka. Elsvinn i hemmet är som den där bortkastade smörgåsen – det är något vi betalar för, men inte får nytta av! Vissa av oss är mycket medvetna om detta och minskar svinnet genom att släcka lampor, dra ur kontakten till tv:n och inte använda handdukstorken, medan andra kanske inte ens är medvetna om att en viss del (i många fall en ganska stor del) av elförbrukningen är rent och skärt slöseri.

Hitta läckorna

Det första steget för att minska svinnet – och därmed också elräkningen – är att hitta källorna till svinn. Vissa saker kan åtgärdas en gång för alla och sedan är svinnet borta. Till exempel att byta ut en gammal ineffektiv frysbox mot en modern som inte ens drar hälften så mycket ström. Andra saker kan kräva att man förändrar sitt beteende eller vanor. Till exempel att använda tofflor inomhus så att man inte frestas att öka golvvärmen för att golvet känns kallt.  

För att hjälpa dig att täppa till läckorna och spara el, miljö och kostnader har vi sammanställt en guide med olika källor till svinn. Ladda gärna ner den och se hur du själv kan minska helt onödig elförbrukning. Det mår både miljön och din plånbok bra av.

Spara el

Läs vår guide om olika källor till energisvinn.

Energitjuvarna i hemmet

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen