<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView%20&amp;noscript=1">

Elavtal: fyra exempel på elavtal för olika verksamheter

6 min
Victor Abrahamsson
27 apr, 2021

Jag brukar ofta prata om hur viktigt det är att välja rätt elavtal för just ditt företag. Det som passar bäst för ett annat företag behöver inte vara det bästa eller billigaste elavtalet för dig. Jag förstår om det kan låta lite luddigt, därför har jag samlat några exempel på kunder där rådgivning och rätt avtal gjort stor skillnad.

Till skillnad från privatpersoner, där elförbrukningen är väldigt likartad, så skiljer sig ofta förbrukningen stort mellan olika företag och verksamheter. En av de roligaste sakerna med mitt jobb är när jag lyckas hjälpa en kund att hitta det upplägget som passar just dem bäst.

För att visa vad jag menar så har jag samlat fyra kunder och deras elavtal. Avtalen och upplägget är valda för att möta just deras behov och passa deras förbrukning. I alla exempel ledde det valda avtalet till minskade elkostnader och nöjdare kunder. Tveka inte att höra av dig om du vill prata om vilket avtalsupplägg som är bäst för just ditt företag.

pexels-elle-hughes-2696064

Restaurangen med a la carte – rörligt avtal med timpris

Nyligen hjälpte jag en restaurang som främst har öppet kvällar och helger. För dem var det viktigare att kunna sänka sina elkostnader så mycket som möjligt, än att veta exakt vad de skulle betala för elen nästa månad. Därför var ett rörligt pris det självklara valet. Då deras största elförbrukning var under klockslag då elpriset ofta är lägre och valde vi också ett timpris. Rörliga avtal utgår nämligen vanligtvis från ett genomsnittspris för månaden, ett månadsmedel, och därför behövs ett timpris för att kunna utnyttja att elen är billigare vissa tider under dygnet.

Gymkedjan med många lokaler – samlade sina avtal

En gymkedja jag haft kontakt med hade svårt att få en överblick över alla elavtal, då de hade många lokaler på olika orter som alla hade individuella avtal. Dessutom var det de lokala gymmen som hade tecknat sina egna elavtal.

Då lokalerna hade liknande förbrukningsmönster kunde vi hitta ett rörligt elavtal som passade deras elförbrukning och behov bra, samtidigt som medarbetarna på lokal nivå slapp lägga tid och energi på det. Genom att samla avtalen hos ett och samma elbolag har organisationen fått en bättre överblick och på Mina sidor kan de nu följa sina olika anläggningar. Där kan de bland annat jämföra likvärdiga lokaler och upptäcka om någon av dem sticker ut och behöver energieffektivisera för att sänka elkostnaderna ytterligare.

DSC_0064

Bostadsrättsföreningen med eluppvärmning – trygghet med fastprisavtal

Vi har ett flertal bostadsrättsföreningar som kunder och gemensamt för dem är att de som hushåll förbrukar mest el morgon- och kvällstid, vilket är tider när elpriserna är högre. En av föreningarna var väldigt mån om att de ville ha koll på sina elkostnader och slippa överraskningar, för att kunna göra en rimlig budget. Dessutom hade de ingen fjärrvärme utan värmde upp fastigheten med vattenburen el, vilket gjorde att elanvändningen ökade avsevärt vintertid då elpriset ofta är som högst. Ett tryggt fastprisavtal var den självklara lösningen. Genom att ha en dialog ett tag innan deras föregående avtal gick ut kunde vi timea in och teckna ett fast avtal när priserna var som mest gynnsamma.

Tillverkande industrin med flerskift – lite av varje med kombinationsavtal

En av våra industrikunder jobbar i flerskift. Därmed har de en jämn förbrukning över dygnet, veckan och året. Vi pratade därför om ett rörligt avtal för att kunna dra nytta av de billigare perioderna och spara pengar långsiktigt. Men liksom många andra tillverkande industrier så förbrukar de väldigt mycket el och är därför väldigt sårbara om elpriset plötsligt skulle sticka i väg. Lösningen blev därför ett kombinationsavtal, som till hälften består av ett rörligt pris och till hälften ett fast pris. På så sätt får de en viss trygghet, men kan ändå dra nytta av fördelarna med ett rörligt pris.

Vilket avtal är rätt för dig?

Kanske hittade du ett exempel du kände igen dig i ovan, kanske inte. Vill du veta mer om vad det finns för olika avtalsupplägg och hur dina behov och din förbrukning styr vad som är bäst för dig, kan du ladda då ner vår guide nedan.

Så får du rätt elhandelsavtal för just ditt företag

Vilket avtal som är bäst för ditt företag, brf eller organisation beror på vilka behov du har och hur förbrukningen ser ut. Den här infon behöver elbolaget för att hitta det bästa avtalet för just ditt företag.

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen