Sälja överskottsel från företagets solceller – tänk på detta

6 min
Kenneth Karlsson
19 jan, 2021

När ditt företag investerar i solceller finns det en del frågor att ta ställning till. En av dem är vem du ska sälja överskottselen till. Sannolikheten är stor att det kommer att finnas stunder då anläggningen producerar mer än du förbrukar. Här är mina tips och råd.

Sälja solel

Det du tjänar mest på med solceller är att producera för egen förbrukning. Att slippa köpa el helt enkelt. Därför är det bra att från start dimensionera anläggningen efter företagets förbrukning.

Men med det sagt så kommer det aldrig gå att matcha förbrukning och produktion till hundra procent. Det kommer att finnas stunder då ditt företag behöver köpa el, och stunder då du kan sälja överskottsel. Med hjälp av en dubbelriktad elmätare mäter ditt elnätsbolag hur mycket el du köper, och hur mycket överskottsel du skickar ut på nätet och säljer. För att sälja elen behöver du teckna ett avtal med ett elhandelsbolag.

Skattereduktion på såld el

Något som gör försäljning av överskottsel lite mer förmånlig är att du som mikroproducent får en skattereduktion, nämligen 60 öre per utmatad kWh, dock max 18 000 kr/år (motsvarande 30 000 kWh/år). Detta kan du läsa mer om hos Skatteverket.

Jämföra elbolag

Det enklaste är så klart att sälja överskottselen till ditt nuvarande elhandelsbolag eller de du köpt solcellsanläggningen av om de är ett elbolag. Men har du köpt solcellerna av en annan typ av leverantör eller vill se vad olika elbolag har att erbjuda, är det aktuellt att jämföra elbolag och avtal.

Som alltid när du väljer samarbetspartner för ditt företag är det viktigt att titta på helhetsbilden. Fundera på vilka delar som väger tyngst för just ditt företag innan du börjar jämföra. Pris är så klart en viktig faktor, men det finns andra delar som kan vara minst lika viktiga. Till exempel att företaget känns som en trygg partner, med erfarenhet och koll på marknaden, har värderingar som matchar ditt företag, att de erbjuder fossilfri el, har tjänster eller appar där du kan följa försäljning och köp av el.

För att hjälpa dig att hitta vilka delar som är viktigast för just ditt företag har vi tagit fram en guide för val av elhandelsleverantör, ladda ner den här.

Olika upplägg för försäljning

Olika elbolag har olika upplägg för köp av överskottsel. Det vanligaste är att de köper din el för spotpris, alltså det elpriset som är aktuellt på marknaden just när elen säljs. Det innebär att vad du får betalt för elen kommer att variera beroende på marknadsläget. En fördel är att det innebär en låg risk för både dig och för elbolaget. Vissa elbolag erbjuder påslag utöver spotpriset i utbyte mot att du har installerat solceller via dem eller köper din el av dem, och de får därför igen förtjänst på annat håll.

Det finns också andra upplägg, till exempel en så kallad ”solbank” där man ”sparar sin el” från sommaren och använder den till vintern (elen sparas inte i ett batteri på riktigt utan det är ett sätt att lägga upp försäljning och köp av el på). Det kan vara svårt att jämföra de olika alternativen ekonomiskt, men det är klokt att försöka räkna på det för att göra en rättvis jämförelse.

Glöm inte att du även kommer köpa el

Det är lätt att välja det elbolag som erbjuder bäst pris för din el, men glöm inte att du även kommer att köpa el. Det är både smidigt och ofta ett krav att du även tecknar ett elavtal med elbolaget du säljer elen till. Så kom ihåg att titta på helheten, och väg priset för den el du säljer mot den el du köper.

Vilket elavtal är bäst? Inget avtal är bäst för alla, utan det beror på ditt företags förbrukning och behov. Därför har vi skapat en guide på hur du får det bästa elavtalet för just ditt företag, ladda ner den här.

Att skaffa solceller till företaget

Som sagt är försäljning av överskottselen bara en av många frågor du kommer ställas inför när du tittar på solceller till företaget. Därför har vi skapat en guide som vi hoppas svarar på de vanligaste frågorna du har och ger några matnyttiga tips. Du kan ladda ner den nedan. Vill du läsa mer om solceller för företag och bostadsrättsföreningar så har vi skapat en sida fylld med kunskap här. Lycka till!

Bli mikroproducent av solel

Funderar ditt företag på att skaffa solceller? Vad roligt! Ladda ner vår guide där vi går igenom sånt som är bra att veta inför en framtida solcellsinvestering.

Ladda ner

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen