Vad baseras fastpriset på el på?

5 min
Calle Eriksson
6 apr, 2024

Med ett fast elpris har du ett och samma pris under hela den period som ditt avtal gäller. Det är en trygghet, men du låser också upp dig till ett visst elpris. På senare år har priset för fasta elavtal blivit högre, i den här artikeln förklarar jag varför det är så och vad fastpriset på el består av.

Vilka delar består fastpris på el av?

Liksom rörliga elhandelsavtal så består fastprisavtal av flera olika delar:

  • Elcertifikat
  • Ursprungsgarantier
  • Kostnader till Svenska kraftnät
  • Kostnader till ditt elhandelsbolag
  • Moms
  • Terminspris
  • Riskpremie

Utöver detta påverkas ditt elpris även av vilket elområde du bor i.

Det som skiljer fastpris och rörligt elpris åt är de två sista punkterna. Kanske har du hört om spotpriset som är en del av det rörliga elpriset. När det kommer till fastprisavtal så bygger det istället främst på terminspris och det ingår dessutom en riskpremie.

Terminspriset en viktig del av fastpriset

När du tecknar ett fastprisavtal så har du samma elpris avtalsperioden ut. Vilket fastpris som elhandelsbolagen kan erbjuda ändras däremot över tid. Tecknar du fastprisavtal i augusti så kan det vara ett annat än om du tecknar det i december. Varför är det så?

Jag nämnde ovan att det rörliga priset byggs på spotpriset, ditt elbolag köper då in elen för dig dygn för dygn. På terminsmarknaden däremot köper elhandelsbolagen el till sina kunder över längre tidsperioder, exempelvis en månad, ett år, tre år och så vidare. Det är tack vare att elbolagen kan säkra priset på elen över längre perioder som de kan erbjuda fastpris till sina kunder.

Terminspriserna sätts utifrån hur marknaden tror att elpriset kommer att se ut framåt i tiden. Även om de är mer långsiktiga och inte växlar lika häftigt som spotpriserna så påverkas de ändå av läget på elmarknaden. Är det oroligt i världen? Är priset på olja och gas lågt? Finns det mycket vatten i vattenmagasinen? Allt sånt kan påverka hur man tror att elpriset kommer att bli framöver och därmed också vad terminspriset ligger på.

Vilket fastpris du kan erbjudas beror alltså på hur terminspriserna ser ut just nu.

Balans och volym – två riskfaktorer

Vi som elhandelsbolag köper alltså in terminskontrakt för att säkra elleveransen till våra fastpriskunder över tid. Hade du alltid förbrukat lika mycket el så hade den uppgiften varit enkel. Men för att göra det lite mer komplicerat så varierar elförbrukningen över dygnet och året. Exempelvis använder vi som mest el vintertid, till uppvärmning och då brukar även elpriset vara högre. Det gör att ditt fasta elpris blir högre än de terminspriser som de ibland talar om i media.

Hur din elförbrukning ser ut över året kallas volym och hur den ser ut över dygnet kallas för profil. Vi som elbolag köper in el utefter en volym och en profil som vi tror stämmer för våra kunder, men vi vet inte säkert att det kommer bli exakt så. Detta kallas volymrisk och profilkostnad. Eftersom volymen varierar över året och eftersom vi ofta avviker något från våra profiler, så behöver vi som elbolag köpa till el på spotprismarknaden då och då.

Högre riskpremie på dagens fastpris

Volymrisk och profilkostnader har alltid funnits. Det som skiljer sig idag jämfört med för några år sedan är att spotpriset varierar mycket mer, man säger att det är volatilt. Det innebär att vi som elbolag tar en större risk när vi erbjuder dig fastpris, och behöver därför ta ut en högre riskpremie än innan.

Är fastprisavtal ett bra val för mig?

Det är en vanlig fråga - vilket elavtal är bäst? Jag brukar faktiskt rekommendera rörliga elavtal. När riskpremien på fastprisavtal är så stor som den är idag är sannolikheten mycket hög att det blir billigare med ett rörligt elavtal.

Min rekommendation är att istället lägga de pengarna på att energieffektivisera. Att sänka sin elanvändning, framför allt till uppvärmning, är ett bra sätt att skydda sig mot höga elpriser vintertid. Det är något du själv kan påverka och som kommer göra gott för både din plånbok och miljön.

Håll koll på elmarknaden

Vill du ha hjälp att hålla koll på elpriserna framöver? Börja prenumerera på våra marknadskommentarer! Varje månad sammanfattar vi läget på elmarknaden nu och framåt. 

Läs och prenumerera på marknadskommentarer

Att tänka på när du väljer elleverantör

Elbranschen kan kännas som en djungel. Hur hittar du elavtalet och leverantören som passar dig bäst? För att hjälpa dig på vägen har vi samlat våra bästa tips och råd i en guide.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen