Batteri på Riskulla deltar både på Effekthandel Väst i Mölndal och stödtjänstmarknaden FCR-D

4 min
Rebecca Sinnerstedt
29 feb, 2024

Mölndal Energi och Stella Futura har tillsammans installerat ett 100 kW batteri på Riskulla. Med hjälp av en ny teknisk lösning från CheckWatt kan batteriet delta både på den lokala flexmarknaden Effekthandel Väst och Svenska Kraftnäts stödtjänstmarknad FCR-D. Därmed bidrar det till ett tryggare elnät både i Mölndal och nationellt. Satsningen gör också att kunder med batterier kommer kunna delta på stödtjänstmarknaden via Mölndal Energi.

Flexibel användning och produktion av el blir allt viktigare i takt med att andelen el från vind och sol ökar. Dessutom förväntas effektbehovet i Mölndal och Göteborg öka stort samtidigt som mängden kapacitet man kan få från regionnätet är begränsad. För att Mölndal och samhället i stort ska kunna fortsätta att expandera utan att bli hindrade av nätkapaciteten är en av lösningarna en mer flexibel elanvändning. Det innebär att man flyttar elanvändning bort från tider då elsystemet är ansträngt.

Sedan vintern 2022/2023 driver Mölndal Energi Nät tillsammans med Göteborg Energi Nät Effekthandel Väst, en av Sveriges första lokala marknadsplatser för flexibilitet. Syftet är att avlasta elnäten i Mölndal och Göteborg när belastningen är som störst. Med batteriet kommer man tillsammans med Stella Futura sälja effekt på Effekthandel Väst och parallellt delta på stödtjänstmarknaderna FCR-D upp och FCR-D ned. CheckWatt sköter styrningen av batteriet och handeln utförs med hjälp av Volue.

− Det är viktigt att vi som energibolag är drivande i den här utvecklingen och arbetar på flera fronter samtidigt för ett tryggt och hållbart elsystem. Med hjälp av den nya tekniska lösningen som tagits fram tillsammans med CheckWatt kan vi stötta båda marknadsplatserna samtidigt, i Mölndal och nationellt, och få ut ännu mer nytta av batteriet. Vi ser också fram emot att framöver kunna aggregera våra elhandelskunders mindre batterier, säger Christian Schwartz, vd Mölndal Energi.

Batteriet förkvalificerades till stödtjänstmarknaden hösten 2023. Den 31 januari 2024 var batteriet aktiverat på FCR-D-marknaden för första gången och bara tio minuter senare bidrog det genom att leverera el till nätet. Den 15 februari godkändes även det första budet på Effekthandel Väst.

Fakta stödtjänster och flexibilitet

  • Effektbehovet väntas öka i högre takt än vad elnätet hinner byggas ut. För att inte hindras av effektbegränsningar är en pusselbit flexibel elanvändning.
  • Flexibel elanvändning handlar om att flytta elförbrukning bort från tider då elsystemet är som mest ansträngt, till tider då förbrukningen är lägre.
  • Effekthandel Väst är en lokal flexibilitetsmarknad där Göteborg Energi Nät AB (GENAB) och Mölndal Energi Nät (MENAB), köper effektkapacitet från elnätsanslutna företagskunder eller så kallade aggregatorer.
  • Svenska Kraftnät har flera stödtjänstmarknader vars syfte är att hjälpa till att hålla frekvensen i elnätet på 50 Hertz.
  • FCR-D (upp och ned) är en automatisk stödtjänst som stabiliserar frekvensen vid driftstörningar. När frekvensen riskerar att gå upp eller falla så kan exempelvis ett batteri antingen laddas upp eller laddas ur för att avlasta nätet.
För ytterligare information kontakta:

Christian Schwartz, vd Mölndal Energi, nås via växel 031-86 65 00
Rebecca Sinnerstedt, innehållsredaktör Mölndal Energi 031-7499367 rebecca.sinnerstedt@molndalenergi.se

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter