Effekthandel väst avslutar sin andra säsong med flera nya rekord

3 min
Rebecca Sinnerstedt
7 maj, 2024

Vinterns flexhandel på Effekthandel väst avslutades den sista mars. Den här säsongen har vi sett en stark ökning av handel med flextjänster, införandet av en ny flexprodukt och flera nya aktörer på marknaden. 

Under en stundvis mycket kall vinter sågs nya belastningsrekord på Mölndals lokalnät, vilket ledde till ett ökat behov av flextjänster. 

Lyckligtvis har vi haft flera nya, och återkommande industrier, verksamheter och bolag som deltagit på Effekthandel väst. Genom att sälja flexibilitet i större mängd har de hjälpt att stabilisera lokalnätet. 

Antalet flexleverantörer i Mölndal har denna säsong växt från två till sex. Utöver Wellspect och AstraZeneca som var med även förra säsongen har vi även välkomnat GoCo Health Innovation City, Checkwatt, Husvärden och Mölndal Energi som leverantörer. Mölndal Energi Nät vill speciellt tacka AstraZeneca som levererade över 100 MWh flex denna vinter.

─ Vi är glada att vi kunnat vara med och stötta lokalnätet och energiomställningen här i Mölndal. Det är viktigt att bidra på det sättet vi kan, för att regionen ska kunna fortsätta växa och ha en trygg energiförsörjning, säger Simon Albinsson AstraZeneca.

jamförelse flex över tid effekthandel väst

Bild: Den totala mängden handlad flex uppdelat på tre flexprodukter: Shortflex (fri marknad med öppna bud), Longflex (tillgänglighetsavtal) samt den nya produkten Max usage (avtal som begränsar max-uttaget under vissa kritiska timmar).

Nyheter under säsongen

I början av 2024 testades den nya tjänsten max usage för första gången. Inledningsvis var den riktad mot företag med elbilsladdning, men passade även bra för processindustrier och aggregatorer. Testet visade på väldigt goda resultat med flera olika leverantörer och max usage som produkt har lockat nya flexleverantörer att delta i både Mölndal och Göteborg.

En annan nyhet för året var säsongslånga Longflex-kontrakt för batterioperatörer. Under vintern var det två batterilager som stabiliserade lokalnätet vid behov samtidigt som de deltog på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader. Konceptet har visat på goda resultat och intresserade batterioperatörer kommer kunna delta på det här sättet även kommande säsonger.

─ Det är glädjande att se att Effekthandel väst växer. Nu när vi testat effekthandel i två säsonger har vi lärt oss mycket tillsammans med de som deltagit. Inför nästa säsong planerar vi att fortsätta att växa, både i mängd handlad flex och antal aktörer. Därför söker vi fler deltagare redan nu, säger Fredrik Lundmark, vd Mölndal Energi Nät.

Läs mer om Effekthandel Väst

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter