Elens dag 23 januari

4 min
Rebecca Sinnerstedt
23 jan, 2020

För sjunde året i rad firas Elens dag idag torsdag 23 januari. Elens dag startades av branschföreningen för energiföretag i Sverige för att uppmärksamma nyttan av el. Vi firar dagen med lite el-fakta.

Visste du att…
… ordet elektricitet kommer från det grekiska ordet för bärnsten. I antikens Grekland upptäckte man att bärnsten, när man gnuggat det mot päls, kunde dra till sig lätta föremål, tack vare statisk elektricitet.

…elbilen firar 129 år. Den är alltså ingen modern uppfinning, utan konstruerades redan 1891 i USA. Nu är elbilarna dock hetare än någonsin och i Sverige ökade andelen bilar som drivs enbart på el med hela 205 % mellan januari och september 2019! 

…1876, för 144 år sedan, användes el för första gången i Sverige. På Näs sågverk i Dalarna riggades en lampa upp för att förlänga arbetsdagen efter mörkrets inbrott.

… år 1895 kunde elen vara 35 gånger så dyr som den är idag. Hade mobiltelefoner funnits då hade det kostat 700 kronor att ladda sin mobil under ett år, jämfört med dagens ynka tjugolapp.

… Sveriges elnät kan dras 14 varv runt jorden.

… att se Kalle Anka klockan tre på julafton är en så kollektiv händelse i Sverige att man faktiskt ser en uppgång i den totala elanvändningen. 

…Sverige har världens tredje mest koldioxidsnåla elproduktion. Av alla världens länder är det bara Norge och Island som är bättre än Sverige.

… Sverige har byggt massor av vindkraftverk. Under juli till september 2019 togs motsvarande ett vindkraftverk om dagen i drift. Från att ha stått för en obetydlig del av elproduktionen producerade vindkraften under 2019 nästan 12 procent av den el vi använder i Sverige. Mölndal Energi har tre egna vindkraftverk, ett i Tanum, ett i Håkantorp utanför Vara och ett på Dalboslätten söder om Mellerud.

… det finns 2,5 MW installerad effekt från solceller i Mölndal Energis nätområde. Det är nästan dubbelt så mycket som för ett år sedan. Det mesta kommer från anläggningar på villatak.

…i december 2018 blev Mölndal Energi Sveriges första energibolag som är fossilfritt i egen verksamhet. 

… Mölndal Energis el och värme ersätter sämre alternativ. Tack vare vår verksamhet bidrog vi till att 155 000 ton koldioxidekvivalenter inte släpptes ut under 2018. Det är lika mycket som om alla invånare i Mölndal skulle låta bilen stå i drygt två år.

…Mölndal Energis Kraftvärmeverk fyllde 10 år i höstas.

Läs mer om el i vår El och energiguide:
Så minskar du energislöseriet i hemmet 
Så mycket ström drar en elektrisk apparat
Kan jag bli mikroproducent av el? 
Varför är elnätet nedgrävt?
Proppskåp och automatsäkringar – elsäkerhet hemma 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter